Luxemburg Lu

In Luxemburg omvat (loopbaan)begeleiding een breed scala aan activiteiten die burgers op elk moment in hun leven ondersteunen bij het in kaart brengen van hun capaciteiten, vaardigheden en interesses. Dit proces helpt hen weloverwogen beslissingen te nemen over hun studie- en beroepskeuzes, met als doel hun persoonlijke ontwikkeling en de ontwikkeling van de samenleving te bevorderen. Begeleiding is een integraal onderdeel van het levenslang leren en draagt bij aan de sociale cohesie en economische groei van het land.

Laatst bijgewerkt: maart 2025

TERUG NAAR LANDKAART

Aanbod

Het aanbod van begeleidingsdiensten in Luxemburg wordt geleverd door verschillende instanties, waaronder onderwijsinstellingen, openbare arbeidsdiensten, sociale partners, en private en non-profitorganisaties. In 2017 werd het nationale begeleidingscentrum, Maison de l’orientation, officieel opgericht. Dit centrum fungeert als een coördinatiepunt voor begeleidingsdiensten en biedt een geïntegreerde benadering van educatieve en beroepsgerichte begeleiding. Het centrum werkt samen met verschillende partners om een breed scala aan diensten aan te bieden, zoals loopbaanadvies, beroepskeuzevoorlichting en ondersteuning bij het vinden van werk.

NAAR DE THEMAPAGINA AANBOD

Arbeidsmarktinformatie

Het Maison de l’orientation speelt een belangrijke rol in het verstrekken van arbeidsmarktinformatie aan burgers. Het helpt individuen bij het vinden van hun vaardigheden en interesses en biedt hen toegang tot actuele informatie over de arbeidsmarkt. De beschikbaarheid van gedetailleerde arbeidsmarktinformatie helpt burgers om beter voorbereid te zijn op de eisen van de arbeidsmarkt en om hun kansen op werk te vergroten.

NAAR DE THEMAPAGINA AANBOD

Beleid & Organisatie

Het beleid rond loopbaanbegeleiding in Luxemburg wordt ondersteund door een wet die in 2017 is aangenomen. Deze wet leidde tot de oprichting van een Coördinatiedienst (Service de coordination de la Maison de l’orientation), die verantwoordelijk is voor de coördinatie van de aangeboden diensten. De Coördinatiedienst adviseert de Maison de l’orientation en haar partners en zorgt ervoor dat de begeleiding consistent en van hoge kwaliteit is. Het beleid is gericht op het bevorderen van samenwerking tussen verschillende entiteiten en het verbeteren van de toegankelijkheid en effectiviteit van begeleidingsdiensten.

De wet in kwestie betreft de Loi du 15 décembre 2017 portant réglementation de l’activité d’assistance parentale.

NAAR DE THEMAPAGINA BELEID & ORGANISATIE

Financiering

De financiering van loopbaanbegeleidingsdiensten wordt geregeld door verschillende ministeries, zoals het Ministerie van Onderwijs, Kinderen en Jeugd, het Ministerie van Onderzoek en Hoger Onderwijs en het Ministerie van Arbeid. Deze ministeries verstrekken de nodige middelen om de verschillende loopbaanbegeleidingsdiensten te ondersteunen en te waarborgen dat ze toegankelijk en effectief zijn. De financiering is gericht op het bevorderen van een geïntegreerde benadering van begeleiding en het ondersteunen van initiatieven die bijdragen aan de persoonlijke en professionele ontwikkeling van burgers.

NAAR DE THEMAPAGINA FINANCIERING

Instrumenten & Tools

Het Maison de l’orientation fungeert als een one-stop-shop waar alle openbare autoriteiten en diensten samenkomen om mensen te helpen hun loopbaantrajecten vorm te geven. Het biedt een breed scala aan instrumenten en tools, zoals loopbaantests, beroepskeuzevoorlichting, en informatie over opleidingsmogelijkheden. Deze hulpmiddelen zijn ontworpen om individuen te ondersteunen bij het maken van weloverwogen beslissingen over hun educatieve en professionele toekomst.

NAAR DE THEMAPAGINA INSTRUMENTEN & TOOLS

Kwaliteit

Er is een nationaal referentiekader voor educatieve en beroepsgerichte begeleiding dat minimale normen vastlegt die door middelbare scholen moeten worden gerespecteerd tijdens de uitvoering van loopbaanbegeleiding. Dit referentiekader zorgt ervoor dat de begeleiding consistent en van hoge kwaliteit is, en dat alle burgers toegang hebben tot effectieve en betrouwbare begeleidingsdiensten. Het kader omvat richtlijnen voor de training en professionalisering van begeleiders, evenals criteria voor de evaluatie en verbetering van begeleidingsdiensten.

Dit referentiekader is hier te vinden, in het Frans, Duits en Engels.

NAAR DE THEMAPAGINA KWALITEIT

Onderzoek & Innovatie

Onderzoek en innovatie in begeleiding worden gestimuleerd door samenwerking tussen de verschillende ministeries en de implementatie van het nationale referentiekader. Deze samenwerking bevordert de ontwikkeling van nieuwe benaderingen en methoden voor begeleiding, evenals de integratie van technologie en innovatieve praktijken. Door te investeren in onderzoek en innovatie, streeft Luxemburg ernaar om zijn begeleidingsdiensten voortdurend te verbeteren en aan te passen aan de veranderende behoeften van de samenleving en de arbeidsmarkt.

Een relevant initiatief is het SkillsBridge-programma, dat ondernemingen en werknemers ondersteunt bij grote veranderingen in competentievereisten en andere activiteiten, die ontstaan door bijvoorbeeld digitalisering.

NAAR DE THEMAPAGINA ONDERZOEK & INNOVATIE

Professionalisering

Professionalisering van begeleidingsdiensten wordt bevorderd door de coördinatie en samenwerking tussen verschillende publieke en private entiteiten die betrokken zijn bij begeleiding. Dit omvat de training en ontwikkeling van begeleiders, evenals de implementatie van kwaliteitsnormen en best practices. Door te investeren in de professionalisering van begeleiders, zorgt Luxemburg ervoor dat zijn begeleidingsdiensten van hoge kwaliteit zijn en effectief inspelen op de behoeften van burgers.

Zo bestaan er diverse SkillsBridge-programma’s, die volwassenen ondersteunen in het aanpassen aan de vele technologische veranderingen alsook veranderingen op de arbeidsmarkt. Een paar voorbeelden van hiervan, beschikbaar sinds september 2024, zijn:

·       Artificial Intelligence for administrative teams; 

·       Green space maintenance worker; 

·       Low-carbon construction and the use of bio-based building materials

Evenals kan men zich laten trainen en certificeren, en investeert Luxemburg in digitalisering. Laatstgenoemde sluit tevens naadloos aan op EU-prioriteiten zoals de European Skills Agenda.

NAAR DE THEMAPAGINA PROFESSIONALISERING

Technologie

Ook technologie speelt een belangrijke rol in de begeleiding door het bieden van toegang tot informatie en hulpmiddelen via de Maison de l’orientation. Het maakt gebruik van geavanceerde technologieën om burgers te ondersteunen bij het identificeren van hun vaardigheden en interesses, en om hen te voorzien van actuele arbeidsmarktinformatie. Door technologie te integreren in de begeleiding, kan de Maison de l’orientation een breed scala aan diensten aanbieden die toegankelijk en gebruiksvriendelijk zijn.

NAAR DE THEMAPAGINA TECHNOLOGIE

Toegankelijkheid

De Maison de l’orientation is toegankelijk voor alle burgers die advies zoeken over educatieve en beroepsgerichte begeleiding. Het biedt een breed scala aan diensten die zijn ontworpen om individuen te ondersteunen bij het maken van weloverwogen beslissingen in hun loopbaan. Door de toegankelijkheid van begeleidingsdiensten te verbeteren, beoogt Luxemburg alle burgers te helpen hun potentieel te realiseren en bij te dragen aan de ontwikkeling van de samenleving.

NAAR DE THEMAPAGINA TOEGANKELIJKHEID