Technologie

Onder ‘Technologie’ tref je per land welke digitale instrumenten, platformen, applicaties of websites zij gebruiken ter ondersteuning van loopbaanondersteuning.

Hieronder vind je informatie over de volgende landen: Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, IJsland, Kroatië, Litouwen, Malta, Noord-Ierland, Noorwegen, Oostenrijk, Schotland, Spanje en Zweden.

Laatst bijgewerkt: december 2023

TERUG NAAR LANDKAART
Iconen Ict

Bg Bulgarije

Landen Wit 02 Bg

Het Ministerie van Onderwijs en Wetenschap is aanjager van digitale technologische vernieuwing voor loopbaanondersteuning. Vanuit het Europees Sociale Fonds (ESF) financieren zij structureel het nationale portaal voor loopbaanondersteuning. Dit portaal geeft informatie over scholingsaanbod en trainingen en richt zich op zowel het onderwijs als de arbeidsmarkt. Dit portaal dient als een soort kennisbank voor professionals werkzaam in de loopbaanondersteuning en is een vorm van e-guidance.

Zie ‘Arbeidsmarktinformatie’ voor meer informatie over een gespecialiseerde module in het portaal gericht op de aansluiting tussen scholen en de arbeidsmarkt.

Naar de pagina Bulgarije

Cy Cyprus

De Cypriotische Loopbaanbegeleiding en Onderwijsservice organiseert trainingen voor decanen in samenwerking met professionals uit de ICT sector. Deze worden aangekondigd op de website van het Cypriotische Ministerie van Onderwijs, Cultuur, Sport en Jeugd voor de geplande datum van het evenement zodat de decanen worden geïnformeerd.

Verder zijn er carrière internet punten beschikbaar in verschillende openbare ruimten met als doel om bewustwording te vergroten over ICT carrière tools die competentie check-ups en/of onderwijs matching beschikbaar maken.

Het Cyprus Jeugdbestuur (ONEK) geeft loopbaanondersteuning aan jongeren door hun jeugdinformatiecentra (KEPLI). Deze centra zijn gebaseerd op Europese standaarden en geven jongeren algemene informatie en loopbaanadvies over zaken die van belang zijn voor jongeren. Deze informatie is zowel in geprint als digitaal beschikbaar door het personeel van deze centra via activiteiten en door het aanbieden van gratis toegang tot internet.

Naar de pagina Cyprus
Landen Groen 03 Cy

Dk Denemarken

Landen Wit 04 Dk

eGuidance (eVejledning) is opgezet in 2011 en biedt individuele en persoonlijke loopbaanbegeleiding aan voor iedereen via verschillende digitale communicatiekanalen: chat, telefoon, email, webinars en sociale media. eGuidance is zowel overdag als in de avonden en weekenden bereikbaar voor vragen. Zie hier voor meer informatie over eGuidance.

Naar de pagina Denemarken

De Duitsland

Digitalisering is een drijvende kracht achter nieuwe manieren van ‘blended service delivery’. Dit is een mix van online self services, interactieve onlineprogramma’s waar loopbaanbegeleiders inzicht in hebben en kunnen begeleiden (co-careering). Er worden webinars online aangeboden, maar voor personen met complexe ondersteuningsvragen biedt men altijd intensieve face-to-face begeleiding. De grootste aanbieder van nationale carrière informatie is het federale arbeidsmarktbureau.

Recentelijk zijn er meerdere apps voor mobiele telefoons gelanceerd, zoals Azubiwelt waar jongeren naar stageplekken kunnen zoeken. Voor volwassenen biedt de Berufsentwicklungsnavigator (BEN – Career Development Navigator) tools en informatie gericht op het wisselen van beroep, mobiliteit, terugkeer naar de arbeidsmarkt en professionele ontwikkeling.

Naar de pagina Duitsland
Landen Groen 05 De

Gb Engeland

Landen Wit 33 Gb

Informatie volgt.

NAAR DE PAGINA ENGELAND

Ee Estland

Naar de pagina Estland
Landen Groen 06 Ee

Fi Finland

Landen Wit 07 Fi
Naar de pagina Finland

Fr Frankrijk

Op het gebied van loopbaanondersteuning zijn er veel digitale initiatieven. Hier staat een overzicht. Een goed voorbeeld is MOOCs Orientation: dit platform biedt gratis online trainingen opgezet door universiteiten. De website is gecreërd door France Université Numérique. De trainingen dragen ook bij aan de carrière planning van studenten wat betreft studietrajecten en studievoorbereiding in natuurwetenschappen en gezondheid.

Naar de pagina Frankrijk
Landen Groen 08 Fr

Gr Griekenland

Landen Wit 09 Gr

Informatie volgt.

Naar de pagina Griekenland

Hu Hongarije

Naar de pagina Hongarije
Landen Groen 10 Hu

Ie Ierland

Landen Wit 11 Ie

Informatie volgt.

Naar de pagina Ierland

Is Ijsland

Zie ‘Instrumenten en Tools’ voor meer informatie over een webpagina genaamd Naestrakref (oftewel ‘Volgende Stap’) om mensen te helpen bij het maken van een keuze voor zowel een baan als de daarbij relevante opleiding en training.

Naar de pagina Ijsland
Landen Groen 12 Is

It Italië

Landen Wit 13 It

Informatie volgt.

Naar de pagina Italië

Hr Kroatië

Zie ‘Arbeidsmarktinformatie’ voor een portaal met meer informatie over het hoger onderwijs systeem in Kroatië.

Naar de pagina Kroatië
Landen Groen 14 Hr

Lv Letland

Landen Wit 15 Lv

Informatie volgt.

Naar de pagina Letland

Lt Litouwen

Zie ‘Arbeidsmarktinformatie’ voor meer informatie over een nationale database voor leerkansen, en zie ‘Instrumenten & Tools‘ voor meer informatie over website met informatie over loopbaanontwikkeling voor leerlingen.

Naar de pagina Litouwen
Landen Groen 16 Lt

Lu Luxemburg

Landen Wit 17 Lu

Informatie volgt.

Naar de pagina Luxemburg

Mt Malta

In het onderwijs wordt het belang van het gebruik van ICT al genoemd in het Career Guidance Policy for Schools uit 2007. Het Malta National lifelong learning strategy uit 2014 geeft ook het belang aan van een portaal met cursussen die interessant zijn voor volwassenen.

Onder ‘Instrumenten en Tools’ is meer informatie te vinden over het portaal Explore More die is ontwikkeld door de National Schools Support Services (NSSS).

Naar de pagina Malta
Landen Groen 19 Mt

Me Montenegro

Landen Wit 20 Me

Informatie volgt.

Naar de pagina Montenegro

Nl Nederland

Er zijn verschillende digitale portalen en instrumenten en tools beschikbaar voor iedereen. Zie ‘Instrumenten & Tools’ voor meer informatie. Ook worden online onderzoeken gepubliceerd over loopbaanbegeleiding. Zie hiervoor ‘Onderzoek & Innovatie’.

Naar de pagina Nederland

Gb Noord-Ierland

Landen Wit Nie

Zie ‘Arbeidsmarktinformatie’ en ‘Instrumenten & Tools’ voor meer informatie over verschillende digitale portalen.

Naar de pagina Noord-Ierland

Mk Noord-Macedonië

Informatie volgt.

Naar de pagina Noord-Macedonië

No Noorwegen

Landen Wit 22 No

Als gevolg van de covid-19 pandemie bieden veel loopbaanprofessionals nu online diensten aan als aanvulling op hun face-to-face diensten. Tijdens de eerste lockdown in het voorjaar van 2020 in Noorwegen leverden loopbaanbegeleiders op scholen online diensten aan de leerlingen, of ze kregen nieuwe taken.

Naar de pagina Noorwegen

At Oostenrijk

De publieke arbeidsbureaus (AMS) zijn de grootste aanbieder van digitale tools met meer informatie over banen, stages en loopbaanbegeleiding. Zie ‘Instrumenten & Tools’ voor meer informatie.

Naar de pagina Oostenrijk
Landen Groen 23 At

Pl Polen

Landen Wit 24 Pl

Informatie volgt.

Naar de pagina Polen

Pt Portugal

Informatie volgt.

Naar de pagina Portugal
Landen Groen 25 Pt

Ro Roemenië

Landen Wit 26 Ro

Informatie volgt.

Naar de pagina Roemenië

Gb Schotland

Skills Development Scotland (SDS) heeft een prijswinnende website ontwikkeld: my World of Work. Hier kan iedereen terecht die vraagstukken heeft rondom werk en leren. Hierin wordt sterk gebruikt gemaakt van gebruikersdata om de customer experience van bezoekers te verbeteren.

Vaak kunnen we de informatie die we zoeken niet meteen vinden. Daarom werkt de MyWoW website met het principe van een customer journey funnel, gebaseerd op levensfase. Zo selecteer je bijvoorbeeld ‘my career options, ‘learn and train’, of ‘getting a job’. Dat wat bij jou past. Daarmee vermijd je een onnodige en demotiverende informatievloedgolf en vind je direct wat je nodig hebt. Bekijk een selectie van beschikbare tools ook onder ‘Instrumenten en tools’.

Naar de pagina Schotland
Landen Groen Sch

Si Servië

Landen Wit 28 Si

Informatie volgt.

NAAR DE PAGINA SERVIË

Rs Slovenië

Informatie volgt.

NAAR DE PAGINA SLOVENIË
Landen Groen 27 Rs

Sk Slowakije

Landen Wit 29 Sk

Informatie volgt.

Naar de pagina Slowakije

Es Spanje

Om een hoger aantal gebruikers te krijgen hebben nationale loopbaanprofessionals ICT-diensten geïntroduceerd. De verschillende regionale publieke arbeidsvoorzieningen bieden toegang tot de verschillende diensten: online werkgelegenheid vernieuwing en actualisering, registratie van toegang tot de werkgelegenheid zoekmachine, informatie over trainingen en online cursussen over bijvoorbeeld werkgelegenheid en wetgeving. Daarnaast zijn loopbaanprofessionals ook bereikbaar via chat en telefoon.

NAAR DE PAGINA SPANJE
Landen Groen 30 Es

Cz Tsjechië

Landen Wit 31 Cz

Informatie volgt.

Naar de pagina Tsjechië

Tr Turkije

Informatie volgt.

Naar de pagina Turkije
Landen Groen 32 Tr

Be Vlaanderen

Landen Wit Be Vl

Zie ‘Instrumenten en tools‘ voor voorbeelden van digitale tools.

Naar de pagina Vlaanderen

Gb Wales

Informatie volgt.

NAAR DE PAGINA WALES
Landen Groen Wal

Be Wallonië

Landen Wit Be Wa

Informatie volgt.

NAAR DE PAGINA WALLONIË

Se Zweden

Naar de pagina Zweden
Landen Groen 34 Se