Toegankelijkheid
Onder ‘Toegankelijkheid’ tref je per land op welke wijze loopbaanondersteuning toegankelijk is. Hieronder valt bijvoorbeeld de vraag of kwetsbare studenten en werkenden op een specifieke plek terecht kunnen, maar ook fysieke toegankelijkheid, de vindbaarheid en de mate waarin drempels worden ontnomen om deel te nemen aan loopbaanondersteuning staat hier beschreven.
Hieronder vind je informatie over de volgende landen: Bulgarije, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, IJsland, Malta, Schotland, Vlaanderen.
Laatst bijgewerkt: februari 2023

Bulgarije

Iedereen in Bulgarije heeft toegang tot loopbaanondersteuning, zowel individueel als in groepsverband. Zie ‘Aanbod‘ voor een overzicht van de belangrijkste dienstverleners van loopbaanondersteuning.
Cyprus
In Cyprus zijn loopbaandiensten beschikbaar voor studenten, volwassenen, jongeren, mensen met speciale behoeften, werkende en werkloze individuen, langdurig werklozen, vrouwen die terugkeren naar werk en mensen in rurale gebieden. Op aanvraag kan een vertaler loopbaandiensten faciliteren voor mensen die een minderheidstaal spreken.

Denemarken

Informatie volgt.
Duitsland
In Duitsland is er voor personen met een fysieke en/of mentale beperking speciale ondersteuning voor de meest optimale beroepsoriëntatie en integratie op de arbeidsmarkt. Loopbaanbegeleiders van personen met een beperking hebben een specialisatie afgerond om de kwaliteit van de begeleiding te waarborgen. Ieder plaatselijk arbeidsbureau dat begeleiding aanbiedt beschikt over een team specifiek voor personen met een beperking.
In 2019 is een wet in werking getreden om de perspectieven (van personen die langdurig werkloos zijn) op de arbeidsmarkt te vergroten. Deze nieuwe wet biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid om ‘Budget voor Werk’ aan te vragen. Dut budget kan worden ingezet voor subsidie voor loopbaanbegeleiders. Om integratie te realiseren zijn begeleidingscentra aangesteld die begeleiden bij de beroepsoriëntatie. Personen met een beperking hebben in Duitsland recht op medische en psychologische ondersteuning. Daarnaast biedt men trainingen aan waarbij aandacht wordt besteed aan sociale vaardigheden en het omgaan met angsten.

Engeland

Informatie volgt.
Estland
Het kantoor van Rajaleidja is in de hoofdstad Tallinn. Hier wordt een gloednieuw loopbaancentrum geopend, dat een breed scala aan instrumenten en diensten biedt waar mensen zelf mee aan de slag kunnen. Bij de diensten van de loketten kan het gaan om één op-één begeleiding, groepsbegeleiding, of workshops. Waarbij de één-op-één variant face-to-face kan zijn, maar ook via e-mail, skype of telefoon. De loketten maken gebruik van een chat-service waarin gebruikers online gesprekken voeren met loopbaanprofessionals, psychologen, logopedisten, maatschappelijk werkers of professionals uit het speciaal onderwijs. De service is zeer laagdrempelig omdat er niet ingelogd hoeft te worden: iedereen kan er direct gebruik van maken. Mensen die liever niet chatten, kunnen ook een e-mail sturen en krijgen dan later antwoord van de professional.

Finland

De Ohjaamo hebben speciale aandacht voor het bereiken van jongeren in een kwetsbare positie. Het loket biedt daarom ook een laagdrempelig multi-service aanbod, onder andere face to face, elektronisch, online en via de telefoon aangeboden. Het heeft een één voordeur functie om een gefragmenteerd aanbod waar jongeren in verdwalen te voorkomen. De vestiging van de Ohjaamo’s is voornamelijk op centrale locaties waar de jeugd gemakkelijk toegang tot heeft. De locatie is hierbij belangrijker dan het gebouw. Om verwarring te voorkomen omtrent de verschillende partijen die samenwerken, draagt het front office van de Ohjaamo overal hetzelfde logo en wordt het Ohjaamo merk nationaal uitgedragen.
Frankrijk
Het is wettelijk bepaald dat in iedere school een leerkracht verantwoordelijk is voor onderwijs van studenten met een functiebeperking. Deze leerkracht informeert de student en de familie over zijn of haar rechten en procedures. Daarnaast is deze leerkracht verantwoordelijk voor de loopbaanondersteuning tijdens de gehele studieperiode. De volgende instanties dragen ook bij aan de toegankelijkheid van begeleiding: het Centre d’Information et d’Orientation (CIO) (gespecialiseerd is in loopbaanondersteuning aan studenten met een functiebeperking), RHO (adviesorganisatie in ondersteuning), Handi-U (internet portal vanuit het ministerie van hoger onderwijs waarop advies wordt gegeven over ondersteuning voor studeren met een functiebeperking).

Griekenland

Informatie volgt.

Ierland

Informatie volgt.
Ijsland
Zie ‘Aanbod‘ voor aanbod voor loopbaanondersteuning voor jongeren en volwassenen.

Italië

Informatie volgt.

Letland

Informatie volgt.

Luxemburg

Informatie volgt.
Malta
In het onderwijs zijn aanvullende diensten toegankelijk om leerlingen met speciale behoeften en/of beperkingen te ondersteunen bij de overgang van onderwijs naar werk. Het ministerie van Onderwijs en Werkgelegenheid heeft transitie coördinatoren ingezet om deze leerlingen te ondersteunen naar vervolgonderwijs of de arbeidsmarkt. Ook Jobplus biedt via hun afdeling Inclusive Employment Services en Lino Spiteri Foundation specifieke diensten aan mensen zonder baan of kwetsbare cliënten.

Montenegro

Informatie volgt.

Noord-Ierland

Informatie volgt.

Noorwegen

Informatie volgt.

Polen

Informatie volgt.

Roemenië

Informatie volgt.
Schotland
Eén merk (Skills Development Scotland (SDS)) draagt bij aan herkenbaarheid en vindbaarheid. Schotland besteedt expliciet aandacht aan duidelijke en uniforme marketing en communicatie. Altijd dezelfde look-and-feel, maar wel gericht op doelgroepen waarin zij zich herkennen.
Een dekking van rurale, urbane, en zelfs eilanden zorgt voor brede toegankelijkheid. De 280 locaties zijn altijd gevestigd op plekken waar de doelgroep zich bevindt, zoals scholen, lokale arbeidsautoriteiten, gemeenschapscentra en ‘job centers’. Deze bevinden zich altijd op plekken met openbaar vervoer en hoofdstraten. Alle diensten zijn via een multi-channel approach te bereiken voor verschillende doelgroepen.
Kwetsbare groepen zijn soms moeilijk te bereiken. Daarom werken de carrière adviseurs en coaches met lokale partners. Ook gaan ze naar andere locaties. De werkcoaches werken veel samen met partijen uit de gemeenschap om ‘moeilijke’ groepen te identificeren en te betrekken.

Servië

Informatie volgt.

Slowakije

Informatie volgt.

Tsjechië

Informatie volgt.

Vlaanderen

Toegankelijkheid is voor de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) erg belangrijk; een Vlaming kan in een straal van 5 km op zo’n 16 fysieke locaties terecht voor loopbaanbegeleiding. Ook kan hij terecht op de website van de VDAB en kan iedereen kosteloos een account aanmaken via ‘Mijn Loopbaan’, om ook gebruik te kunnen maken van een loopbaanvoucher.
Voor leerlingen en studenten zijn er de Centra voor Leerlingbegeleiding (CLB) waar elke onderwijsinstelling mee samenwerkt en ook daar de toegankelijkheid gewaarborgd is. Leerlingen en studenten kunnen ook gebruik maken van de CLB Ch@t: een online chatmogelijkheid waarbij je anoniem geholpen kunt worden door professionele loopbaanbegeleiders die hiervoor specifieke training hebben gehad.
Studenten en werkenden die te maken hebben met een functiebeperking kunnen terecht bij het Gespecialiseerd Team Bemiddeling (GTB).

Wallonië

Informatie volgt.
