Oostenrijk At

In Oostenrijk zijn er twee systemen voor loopbaanbegeleiding die met elkaar samenwerken: loopbaanbegeleiding in (1) onderwijsinstellingen en (2) publieke arbeidsbureaus en andere instellingen op het gebied van loopbaanbegeleiding. De actieve rol van sociale partners (De Kamer van Koophandel en de Kamer van Arbeid) bij loopbaanbegeleiding is een belangrijk kenmerk van het Oostenrijkse systeem van loopbaanbegeleiding.

Laatst bijgewerkt: december 2023

TERUG NAAR LANDKAART
Landen Wit 23 At

Aanbod

Iconen Service
NAAR DE THEMAPAGINA AANBOD

Arbeidsmarktinformatie

Meer informatie over studieopties in het hoger onderwijs in Oostenrijk is te vinden op Studienwahl.at en Learninginaustra.at.  

NAAR DE THEMAPAGINA ARBEIDSMARKTINFORMATIE

Icoon Arbeidsmarktinformatie

Beleid & Organisatie

Iconen Governance

De nationale strategie voor levenslange loopbaanbegeleiding is een integraal component van de Oostenrijkse nationale strategie voor leven lang leren (Strategie zum lebensbegleitenden Lernen in Österreich). Levenslange loopbaanbegeleiding is één van de vijf belangrijkste strategische richtlijnen binnen de strategie voor leven lang leren. De voortgang wordt jaarlijks gemonitord door het nationale forum voor levenslange loopbaanbegeleiding dat bestaat uit vertegenwoordigers van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Onderzoek, het Ministerie van Arbeid, Sociale Zaken, Gezondheid en Consumentenbescherming, de publieke arbeidsbureaus (AMS), instellingen en netwerken voor volwassenenonderwijs, onderzoeksinstellingen, lerarenopleidingen en Euroguidance Oostenrijk.

Naar de thempagina Beleid & Organisatie

Financiering

De financiering voor loopbaanbegeleiding in Oostenrijk wordt gedeeld door verschillende overheidsinstanties, zoals de federale overheid, de regeringen van de deelstaten (Bundesländer) en gemeentes, financiering van specifieke diensten door organisaties van sociale partners en particuliere financiering voor degenen die zelf advies inwinnen. Vooral bij loopbaanbegeleiding  voor volwassenen worden Europese fondsen zoals het Europees Sociaal Fonds gebruikt als gezamenlijke financiering.

NAAR DE THEMAPAGINA FINANCIERING

Iconen Funding

Instrumenten & Tools

Icoon Instrumenten En Tools
NAAR DE THEMAPAGINA INSTRUMENTEN & TOOLS

Kwaliteit

Er is nog geen nationale vereniging van loopbaanbegeleiders in Oostenrijk.

NAAR DE THEMAPAGINA KWALITEIT

Icoon Kwaliteit

Onderzoek & Innovatie

Icoon Onderzoek En Innovatie

Het onderzoeksnetwerk (AMS-Forschungsnetzwerk) van de publieke arbeidsbureaus (AMS) en het departement voor arbeidsmarktonderzoek en beroepsvoorlichting bevat uitgebreide informatie en een platform met als doel onderzoeksresultaten te presenteren over de arbeidsmarkt, (beroeps)onderwijs en kwalificaties in Oostenrijk. Op de online bibliotheek van het netwerk kun je verschillende studies die gerelateerd zijn aan loopbaanbegeleiding van Oostenrijkse onderzoeksinstellingen vinden. 

NAAR DE THEMAPAGINA ONDERZOEK & INNOVATIE

Professionalisering

Er is geen officiële opleiding tot loopbaanprofessional in Oostenrijk. Er zijn echter wel verschillende trainingen en cursussen van verschillende lengte voor loopbaanprofessionals, zoals een eenjarige cursus (Diplomlehrgang für Berufs- und Bildungsberatung mit Trainingskompetenz) aan WIFI Wien en een cursus van zeven maanden (Bildungs- und Berufscoach) aan bfi Wien.

NAAR DE THEMAPAGINA PROFESSIONALISERING

Icoon Professionalisering

Technologie

Iconen Ict

De publieke arbeidsbureaus (AMS) zijn de grootste aanbieder van digitale tools met meer informatie over banen, stages en loopbaanbegeleiding. Zie ‘Instrumenten & Tools’ voor meer informatie.

NAAR DE THEMAPAGINA TECHNOLOGIE

Toegankelijkheid

In Oostenrijk hebben jongeren veel opties voor loopbaanbegeleiding, zowel binnen als buiten het onderwijssysteem. De publieke arbeidsbureaus (AMS) bieden loopbaanbegeleiding voor mensen op de arbeidsmarkt.

NAAR DE THEMAPAGINA TOEGANKELIJKHEID

Icoon Toegankelijkheid