Instrumenten & Tools

Onder ‘Instrumenten en Tools’ tref je per land de tools en modellen die worden gebruikt voor de directe toepassing van loopbaanondersteuning. Denk hierbij aan modellen en tools die je kunt inzetten om personen inzicht te geven in hun hulpvraag of juist om uit te zoeken welk werk bij bepaalde vaardigheden past. Het biedt daarmee een veelzijdigheid van tools om in te zetten rondom loopbaanondersteuning en richt zich op werkende, werkzoekenden, studenten en loopbaanbegeleiders.

Hieronder vind je informatie over de volgende landen: Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, IJsland, Kroatië, Litouwen, Malta, Noord-Ierland, Noorwegen, Schotland, Spanje, Vlaanderen en Zweden.

Laatst bijgewerkt: december 2023

TERUG NAAR LANDKAART
Icoon Instrumenten En Tools

Bg Bulgarije

Landen Wit 02 Bg

Sinds 2018 heeft Bulgarije zeven open, gratis toegankelijke onderwijsproducten ontwikkeld. Deze onderwijsproducten ondersteunen jobcoaches en loopbaanbegeleiders bij het naar en op de arbeidsmarkt begeleiden van personen met beperkte vaardigheden en (onderwijs) kwalificaties. De zeven onderwijsproducten zijn te vinden op Erasmus Employment Plus en de gratis beschikbare Nederlandse versie van de projectuitkomsten is te vinden op de Noloc-website. Het gaat om de volgende onderwijsproducten:

  • Een methodologisch raamwerk
  • Een matrix met leercompetenties
  • Een online curriculum, bestaande uit vier modulen
  • Een ondersteunende handleiding voor facilitators
  • Een ondersteunend e-learning platform
  • Een skills assessment tool
  • Een overzichtsgids met best practices en succescriteria
Naar de pagina Bulgarije

Cy Cyprus

Informatie volgt.

Naar de pagina Cyprus
Landen Groen 03 Cy

Dk Denemarken

Landen Wit 04 Dk
Naar de pagina Denemarken

De Duitsland

Zie ‘Arbeidsmarktinformatie‘ voor meer informatie over de arbeidsmarktmonitor. Deze monitor geeft inzicht in de regionale arbeidsmarkt. De monitor bevat data over de regionale werk-, economische- en sociale situatie. Aanvullend biedt de Ausbildungmarktradar (monitor voor stages) van de arbeidsmarktmonitor de situatie weer op regionaal niveau (Länder).

Zie ‘Technologie‘ voor meer informatie over ‘blended service delivery’.

Naar de pagina Duitsland
Landen Groen 05 De

Gb Engeland

Landen Wit 33 Gb

Informatie volgt.

NAAR DE PAGINA ENGELAND

Ee Estland

Zie ‘Arbeidsmarktinformatie’ voor websites en tools voor loopbaanbegeleiding en arbeidsmarktinformatie.

Daarnaast maakt Estland gebruik van het loopbaankompas en heeft deze voor haar eigen context doorontwikkeld. Zo hebben zij deze onder andere in een spelformat gegoten en is de tool in meerdere talen vertaald.

Naar de pagina Estland
Landen Groen 06 Ee

Fi Finland

Landen Wit 07 Fi
Naar de pagina Finland

Fr Frankrijk

Op dit moment worden veel digitale initiatieven ontwikkeld in Frankrijk op het gebied van loopbaanondersteuning (zie ook ‘Technologie’).

Zo is er een portaal waarbinnen scholingsmogelijkheden, budget en loopbaanbegeleiding gekoppeld zijn. Deze portal kent een mentorfunctie en e-guidance: een hulpmiddel om jezelf te leren kennen en je vragen te helpen formuleren, zodat je op de goede website terecht komt ’on vous guide!’ (zie hier voor meer informatie)

Een ander voorbeeld is Moocs Orientation van de France Université Numérique. Het biedt gratis online cursussen aan die ontwikkeld zijn door universiteiten en hoger onderwijs instellingen.  

Het Franse Ministerie van Arbeid heeft bijvoorbeeld samen met een ‘state startup’ Diagoriente ontwikkeld: een platform voor jonge mensen die gratis carrière kansen kunnen ontdekken gebaseerd op hun skills en interesse.

In de verkenning ‘Loopbaanondersteuning rondom scholingsportals en leerbudgetten’ staat op pagina 8 een overzicht met scholingsportals voor Frankrijk:Interactieve Tool Frankrijk Afbeelding Instrumenten En Tools

Naar de pagina Frankrijk
Landen Groen 08 Fr

Gr Griekenland

Landen Wit 09 Gr

Informatie volgt.

Naar de pagina Griekenland

Hu Hongarije

In 2010 is een nationaal portaal voor loopbaanbegeleiding online gegaan. Recentelijk is deze verder ontwikkeld en sinds 2020 is deze beschikbaar onder de naam Pályaorientációs Portál.

Naar de pagina Hongarije
Landen Groen 10 Hu

Ie Ierland

Landen Wit 11 Ie

Informatie volgt.

Naar de pagina Ierland

Is Ijsland

Voor online loopbaanondersteuning heeft het Centrum voor Onderwijs en Trainingsdiensten een webpagina genaamd Naestrakref (oftewel ‘Volgende Stap’) ontwikkeld om mensen te helpen bij het maken van een keuze voor zowel een baan als de daarbij relevante opleiding en training. De voornaamste doelgroep voor de webpagina zijn jonge mensen die nadenken over de volgende stappen in het maken van een keuze voor hun carrière of onderwijs.

Naar de pagina Ijsland
Landen Groen 12 Is

It Italië

Landen Wit 13 It

Informatie volgt.

Naar de pagina Italië

Hr Kroatië

Zie ‘Arbeidsmarktinformatie’ voor een portaal met meer informatie over het hoger onderwijs systeem in Kroatië.

Naar de pagina Kroatië
Landen Groen 14 Hr

Lv Letland

Landen Wit 15 Lv

Informatie volgt.

Naar de pagina Letland

Lt Litouwen

De website met informatie over loopbaanontwikkeling voor leerlingen Mokinių ugdymo karjerai informacinė svetainė (MUKIS)) is gericht algemene onderwijsinstellingen en beroepsonderwijsinstellingen en heeft als doel individuele leerlingen te helpen met het plannen van hun loopbaan, loopbaanprofessionals hulpmiddelen aan te bieden en aan ouders informatie te verstrekken.

Naar de pagina Litouwen
Landen Groen 16 Lt

Lu Luxemburg

Landen Wit 17 Lu

Informatie volgt.

Naar de pagina Luxemburg

Mt Malta

Een voorbeeld van een tool voor studenten is Explore More en deze is ontwikkeld door de National Schools Support Services (NSSS). Dit is een portaal die informatie over carrières en opleidingen in een online systeem zet. Alle informatie die studenten nodig hebben om een carrièrekeuze te maken kunnen ze online of in een app vinden. De app is interactief: studenten kunnen ook een online game spelen om meer te weten te komen. Ook heeft het een serie genaamd A day in the life of met verschillende korte videos van een typische dag van verschillende professionals, zoals doctoren, elektriciens, jeugdwerkers en website ontwerpers, met verhalen van mensen die in die sector werken. Ook krijgen studenten informatie over de opleidingen en cursussen die horen bij ieder beroep.

Naar de pagina Malta
Landen Groen 19 Mt

Me Montenegro

Landen Wit 20 Me

Informatie volgt.

Naar de pagina Montenegro

Nl Nederland

Naar de pagina Nederland
Landen Groen 21 Nl

Gb Noord-Ierland

Landen Wit Nie
Naar de pagina Noord-Ierland

Mk Noord-Macedonië

Informatie volgt.

Naar de pagina Noord-Macedonië
Landen Groen 18 Mk

No Noorwegen

Landen Wit 22 No
Naar de pagina Noorwegen

At Oostenrijk

Naar de pagina Oostenrijk
Landen Groen 23 At

Pl Polen

Landen Wit 24 Pl

Informatie volgt.

Naar de pagina Polen

Pt Portugal

Informatie volgt.

Naar de pagina Portugal
Landen Groen 25 Pt

Ro Roemenië

Landen Wit 26 Ro

Informatie volgt.

Naar de pagina Roemenië

Gb Schotland

My World of Work is een portal ontwikkeld door Skills Development Scotland (SDS). Hier zijn verschillende tools te vinden:

The ‘about me tool’ – om werk te vinden dat past bij je persoonlijkheid.

Strengths Tool’ – om werk te vinden dat past bij je kwaliteiten.

Skill explorer Tool’ – om uit te zoeken welk werk past bij mijn vaardigheden

Subject Choices Tool’ – om te zien waar je vakkenkeuze toe kan leiden.

Explore Careers’ – databank met alle beroepen gegroepeerd op een manier zodat vergelijkbare beroepen bij elkaar te vinden zijn.

Naar de pagina Schotland
Landen Groen Sch

Rs Servië

Landen Wit 27 Rs

Informatie volgt.

NAAR DE PAGINA SERVIË

Si Slovenië

Informatie volgt.

NAAR DE PAGINA SLOVENIË
Landen Groen 27 Rs

Sk Slowakije

Landen Wit 29 Sk

Informatie volgt.

Naar de pagina Slowakije

Es Spanje

Er zijn nationale webportalen, zoals TodoFP, verstrekken informatie over alle onderwijs- en trainingsprogramma’s in het land. Ze bieden ook inzicht in de arbeidsmarkt, samen met een reeks hulpmiddelen voor begeleiding en inspiratie, zoals catalogussen en informatiebronnen, om mensen te ondersteunen bij het kiezen van hun opleiding en loopbaan.

De publieke arbeidsvoorziening (Servicio Publico de Empleo Estatal) heeft een werkgelegenheid portaal die geschikt is voor zowel werkzoekenden als werkenden. Het biedt loopbaaninformatie en zelftesten voor vaardigheden, waarden en carrière ambities aan. Ook kunnen gebruikers een persoonlijk profiel aan maken voor een matching dienst met baanaanbod op alle kwalificatieniveaus en sectoren.  

Ook de autonome regio’s beheren hun eigen websites en ontwikkelen digitale tools. De overheid van Galicië heeft bijvoorbeeld een gratis softwarepakket ontwikkeld genaamd OriPro. Het ondersteunt gebruikers bij het zoeken van informatie en training gerelateerd aan de ondersteuning van school naar de arbeidsmarkt.

NAAR DE PAGINA SPANJE
Landen Groen 30 Es

Cz Tsjechië

Landen Wit 31 Cz

Informatie volgt.

Naar de pagina Tsjechië

Tr Turkije

Informatie volgt.

Naar de pagina Turkije
Landen Groen 32 Tr

Be Vlaanderen

In Vlaanderen zijn er verschillende tools beschikbaar. Hieronder een paar voorbeelden:

Onderwijskiezer is een website die een volledig overzicht geeft van leermogelijkheden, beroepen en arbeidsmarktinformatie. De website is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de Centra voor leerlingenbegeleiding (CLB)’s. Het is een website over alle onderwijsniveaus gericht op werkenden, werkzoekenden, studenten, maar ook loopbaanbegeleiders. 

Columbus is een tool voor jongeren die hen helpt bij hoe je een keuze maakt voor een vervolgopleiding.

CLB Ch@t van het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) is een laagdrempelige en anonieme online manier waarop studenten en ouders vragen kunnen stellen over hun (onderwijs)loopbaan.

Naar de pagina Vlaanderen

Gb Wales

Informatie volgt.

NAAR DE PAGINA WALES
Landen Groen Wal

Be Wallonië

Landen Wit Be Wa

Informatie volgt.

NAAR DE PAGINA WALLONIË

Se Zweden

Naar de pagina Zweden
Landen Groen 34 Se