Beleid & Organisatie
Onder ‘Beleid en Organisatie’ tref je per land informatie over het beleid en de wetgeving van waaruit loopbaanondersteuning in de landen is opgesteld. Hierbij wordt inzichtelijk gemaakt welk beleid er wordt gevoerd in een land en hoe de organisatie daarvan is ingericht.
Hieronder vind je informatie over de volgende landen: Bulgarije, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, IJsland, Malta, Schotland, Vlaanderen.
Laatst bijgewerkt: februari 2023

Bulgarije

Het Ministerie van Onderwijs en Wetenschap en het Ministerie van Arbeid en Sociaal Beleid zijn verantwoordelijk voor het ontwikkelen van beleid voor loopbaanondersteuning in onderwijs en de arbeidsmarkt.
Beleid omtrent loopbaanondersteuning is ingebed in verschillende strategische raamwerken gerelateerd aan thema’s zoals leven lang ontwikkelen, tegengaan van voortijdig schoolverlaters, inclusief onderwijs. Het principe achter de implementatie van dit nationale beleid bestaat uit drie stappen:
- De centrale overheid werkt aan een strategie en komt met een activiteitenplan, wat vervolgens wordt uitgevoerd door alle instituties betrokken bij loopbaanondersteuning in Bulgarije.
- Aan het einde van ieder jaar verantwoorden de instituties die aan het activiteitenplan werken, op welke manier zij hebben bijgedragen aan loopbaanondersteuning.
- Op basis van alle verzamelde data wordt een nieuw strategisch plan geschreven of gaat men verder in de volgende stap van implementatie van het huidige plan.
Cyprus
De ontwikkeling van carrière diensten valt onder de gezamenlijke verantwoordelijkheid van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur, Sport en Jeugd, het Ministerie van Arbeid, Welvaart en Sociale Zekerheid, het Cyprus Jeugdbestuur (ONEK), vakbonden en de Autoriteit van de Ontwikkeling van Human Resources (HRDA).
De visie van Cyprus voor Leven Lang Leren en leven lang loopbaanondersteuning is om een integrale strategie te definiëren die alle soorten van leren meeneemt, van pre-school, basisonderwijs, voortgezet onderwijs, beroepsonderwijs, hoger onderwijs en volwassenenonderwijs.
Het verbeteren van begeleiding en adviesdiensten voor de gehele bevolking is een beleidsprioriteit, zoals uitgewerkt in de Leven Lang Leren Strategie (2014-2020) (Ethniki Stratigiki dia Viou Mathisis) voor Cyprus. Deze strategie heeft als doel om een systeem te vormen die verzekert dat alle individuen de motivatie, ondersteuning, begeleiding, middelen en tijd hebben om deel te nemen in leeractiviteiten hun hele leven lang.
De Nationale Strategie voor Leven Lang Ontwikkelen 2021-2027 streeft ernaar een kader te bieden voor de langetermijnstrategie jegens de ontwikkeling van een kennissamenleving. Hierin worden alle burgers leerkansen geboden om hun kennis, vaardigheden en mentaliteit ontwikkelen die hun persoonlijke en sociale groei, professionele ontwikkeling, sociale inclusie, weerbaarheid en welzijn faciliteren.

Denemarken

Informatie volgt.
Duitsland
Verschillende organisaties dragen bij aan de coördinatie en coöperatie van loopbaanondersteuning. Zij zijn verantwoordelijk voor de transparantie, samenwerkingsverbanden, effectiviteit, efficiëntie en de kwaliteit van de dienstverlening. In 2006 is hiervoor het Nationales Forum Beratung in Bildung, Beruf and Beschäfting opgericht. In dit forum werken alle relevante stakeholders, professionals, beleidsmakers en onderzoekers samen. Het doel van het netwerk is om de kwaliteit en de professionaliteit van de loopbaanbegeleiding te ontwikkelen. Dit doen ze door samen te werken en kennis uit te wisselen. Zie hier voor een lijst van de stakeholders.
Verder is het federale arbeidsmarktbureau de grootste aanbieder van nationale carrière informatie.

Engeland

Informatie volgt.
Estland
Estland heeft een Lifelong Learning Strategy 2020 en organiseert zich in loketten. Estland heeft in 2019 een grote hervorming doorgemaakt, waarbij de 15 Rajaleidja centra zijn overgegaan naar de publieke arbeidsmarktvoorziening. Op het hoofdkantoor werken 10 mensen. Met name experts en deskundigen die zich bezighouden met de methodologie-ontwikkeling, arbeidsmarktinformatie en ontwikkeling van diensten voor klanten en training voor professionals. Verder werken op de loketten nog eens 132 mensen waar loopbaandienstverlening wordt verzorgd voor zowel jongeren als volwassen.
Het onderwijs rondom loopbaanondersteuning voor onderwijssectoren is geregeld in de Wet Beroepsonderwijs, de Wet Universiteiten en Wet Jeugdwerk. Arbeidstoeleiding en loopbaanondersteuning voor volwassenen is geregeld via twee wetten – de Werkeloosheidsverzekeringswet en de Wet Arbeidsmarktdiensten en Uitkeringen (Labour Market Services and Benefits Act) – zijn werkloosheidsuitkeringen, baanbemiddeling en daaraan gerelateerde diensten geregeld.

Finland

Er is een sterke juridische basis voor loopbaanbegeleiding en advies, zowel binnen onderwijs als arbeidsbureaus. Iedereen in Finland heeft hier recht op. Het aanbod voor studenten, werkenden, werkzoekenden en jeugdigen is dan ook vastgelegd in de wet. Er is een meerjarenplan, de nationale strategie voor levenslange begeleiding (2011), die doelstellingen definieert voor de ontwikkeling van levenslange begeleiding in sector overschrijdende en multiprofessionele samenwerkingen op nationaal, regionaal en lokaal niveau. Er is een gedeelde visie bij de betrokken partners, en een werkgroep. De strategie omvat gelijke toegang tot diensten, vaardigheden op het gebied van loopbaanbeheer, competenties van begeleiders, kwaliteitsborging, sector-overschrijdende samenwerking en coördinatie.
Coördinatie van Ohjaamo vindt veelal plaats bij gemeenten en steden, de zogenaamde ‘Koordinaatti’. Om deze reden zitten er verschillen tussen de Ohjaama in de ene gemeente en in de andere gemeente. Grote steden hebben bijvoorbeeld meer middelen dan kleinere gemeenten. Hierdoor verschilt Ohjaamo van grote per gemeente of stad. Er is geen formele afspraak over de samenwerking vastgelegd in de wet, waardoor er ook geen centraal hoofdkantoor is of een leidende organisatie
Organisatieboom van Ohjaamo:

Frankrijk
Frankrijk kent de wet op Publieke Loopbaanbegeleiding Service (2014). Deze wet heeft de taken op het gebied van loopbaanbegeleiding gedecentraliseerd naar de regio.
Op nationaal niveau bepaalt de staat het loopbaanbegeleidingsbeleid voor leerlingen en studenten op scholen en universiteiten. Op regionaal niveau coördineert de Regionale Dienst voor Overheidsoriëntatie (le service public régional de l’orientation (SPRO)) de initiatieven van loopbaanbegeleidingsinstellingen.
Op nationaal niveau zijn het Ministerie van Onderwijs, het Ministerie van Hoger Onderwijs, Onderzoek en Innovatie en het Ministerie van Werkgelegenheid voornamelijk verantwoordelijk voor zaken rondom loopbaanondersteuning. Het Ministerie van Landbouw heeft ook enkele verantwoordelijkheden.

Griekenland

Informatie volgt.

Ierland

Informatie volgt.
IJsland
Het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur is verantwoordelijk voor loopbaanondersteuning in het onderwijssysteem. De Directie Arbeid, die valt onder het Ministerie van Industrie en Innovatie, is verantwoordelijk voor loopbaanondersteuning voor werklozen. In IJsland is er geen beleid ontwikkeld voor levenslange loopbaanondersteuning.

Italië

Informatie volgt.

Letland

Informatie volgt.

Luxemburg

Informatie volgt.
Malta
Malta kent geen wetgeving rondom loopbaanondersteuning, maar de overheid geeft wel aanbevelingen. Het document Career Guidance Policy for Schools uit 2007 is belangrijk voor loopbaanondersteuning in het onderwijs.
Het uitgangspunt voor beleid met betrekking tot loopbaanbegeleiding is in Malta veelomvattend: diensten en activiteiten om individuen van alle leeftijden en op alle momenten in hun leven te ondersteunen bij het maken van keuzes met betrekking tot opleiding, training en een beroep. De belangrijkste dienstverleners voor loopbaanondersteuning zijn ondergebracht in de openbare opleidingsinstituten en bij de arbeidsbemiddelingsbureaus van de overheid. Zie hier voor meer informatie.

Montenegro

Informatie volgt.

Noord-Ierland

Informatie volgt.

Noorwegen

Informatie volgt.

Polen

Informatie volgt.

Roemenië

Informatie volgt.
Schotland
Schotland hanteert hun eigen ‘careers strategy’ en lifelong guidance policy, los van het Verenigd Koninkrijk.
Skills Development Scotland (SDS), de nationale skills autoriteit, is de hoofdaanbieder in Schotland. Zij hebben 686 fte aan werknemers, waarvan 321 fte in de scholen en 365 fte in de SDS Centra. Dit personeel bestaat uit loopbaanadviseurs, werkcoaches, en persoonlijke adviseurs.
Doordat Schotland één aanbieder op loopbaanondersteuning heeft – namelijk SDS – met een nationaal mandaat, die zich zowel in scholen als in openbare drop-in centra bevinden, is de coördinatie en efficiëntie van SDS hoog. Door dit mandaat en één aanbieder hoeft er namelijk minder gepolderd te worden.

Servië

Informatie volgt..

Slowakije

Informatie volgt.

Tsjechië

Informatie volgt.

Vlaanderen

De minimale verwachtingen omtrent leerlingenbegeleiding zijn in 2018 vastgelegd in de wet Betreffende de leerlingenbegeleiding in het basisonderwijs, het secundair onderwijs en de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB). In deze wet worden rollen en taken tussen beschreven en is vastgelegd dat de school aan zet is voor het bieden van (studie)loopbaanbegeleiding.
Het ministerie van Werk en Sociale Zaken is verantwoordelijk voor het beleid rondom loopbaanbegeleiding en leven lang ontwikkelen. Zij geeft de de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) opdracht om de diverse begeleidingsdiensten aan te sturen, toe te zien op kwaliteit en zich ook te richten op specifieke doelgroepen, waaronder 55-plussers, nieuwkomers en voortijdig schoolverlaters.

Wallonië

Informatie volgt.
