Onderzoek & Innovatie
Onder ‘Onderzoek en Innovatie’ tref je per land op welke manier onderzoek en innovatie wordt gestimuleerd en is ingericht. Daarnaast tref je ook informatie over de landelijke expertisecentra en de onderzoeksthema’s waar de landen zich op richten.
Hieronder vind je informatie over de volgende landen: Bulgarije, Cyprus, Denemarken Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, IJsland, Malta, Schotland, Spanje en Vlaanderen.
Laatst bijgewerkt: augustus 2023

Bulgarije

Op het gebied van onderzoek is niet veel bekend. Volgens Cedefop wordt er vooral basisinformatie verzameld in Bulgarije. Deze data is beschikbaar uit het onderwijs en uit de arbeidsmarkt. Denk hierbij aan data beschikbaar uit het monitoren van het aantal personen dat individuele loopbaanondersteuning heeft gevolgd. Hierdoor is er alleen een globaal overzicht over het nationale systeem van loopbaanondersteuning. Zie ‘Beleid en Organisatie‘ voor meer informatie over hoe de strategie wordt bepaald. Dit is een vorm van onderzoek die maakt dat innovatie mogelijk is en het beleid wordt aangepast op basis van data.
Cyprus
De Autoriteit voor de ontwikkeling van Human Resources doet jaarlijks een aantal vragenlijsten en onderzoeken naar arbeidsmarktbehoeften en huidige trends. Deze studies zijn beschikbaar op hun website voor alle geïnteresseerde partijen en diensten in het veld van arbeidsmarktbegeleiding.

Denemarken

Er zijn verschillende instanties die werken aan onderzoek rondom loopbaanbegeleiding. Hieronder een aantal onderzoekscentra:
De Guidance Research Unit van de Danish School of Education aan de Aarhus Universiteit werkt met loopbaanpraktijken in verschillende institutionele contexten zoals in het onderwijs en de gezondheidszorg.
Het Research Centre for Pedagogy and Education aan de VIA University College doet onderzoek naar Counselling and Mentoring. Ze onderzoeken naar wat relevante ‘counseling and mentoring’ inhoudt in veel verschillende onderwijs- en werksettings.
Het Danish Centre for Youth Research (Center for Ungdomsforskning (CEFU)) doet onderzoek naar jongeren en hun leven. CEFU’s werk is multidisciplinair, probleem-georiënteerd en dichtbij de praktijk. CEFU kijkt naar jongeren vanuit voornamelijk sociologisch, cultureel, antropologisch, pedagogisch en socio-psychologische perspectief. Specifieke thema’s zijn werk, onderwijs, democratie, marginalisering en gezondheid en levensstijl.
Duitsland
In Duitsland wordt veel onderzoek verricht naar de impact van loopbaanondersteuning. Onder andere het Nationaal Guidance Forum stelt vast welke behoefte aan onderzoek en evaluatie er is. Ze nemen deel aan of stimuleren nationale en internationale onderzoeksprojecten. De dimensies waarop men onderzoek doet zijn: inzicht in de problematiek en motivatie, voorkeur en inzicht in de beroepskeuzen, vaardigheden en competenties.
In 2020 – het jaar van de coronapandemie – heeft het Nationaal Guidance Forum bijvoorbeeld ook een onderzoek uitgevoerd onder haar leden naar de effecten op begeleiding in onderwijs en werk en de resultaten en eerste conclusies begin 2021 gepubliceerd.
Ook het federale Ministerie van Arbeid voert regelmatig tevredenheidsonderzoeken uit. Recente vragenlijsten laten de beste resultaten zien op het gebied van loopbaanondersteuning voor jongeren voordat ze de arbeidsmarkt instromen: aan het begin, gedurende en aan het einde van de beroepsloopbaanondersteuning.
Een ander onderzoek uitgevoerd door het federale ministerie van arbeid geeft inzicht in welke factoren een positieve impact hebben op de (re-)integratie van jongvolwassenen. Uit dit onderzoek komen de volgende succesfactoren: langdurig contact met dezelfde contactpersoon, voldoende tijd, een vertrouwensband, laagdrempelig aanbod, coaching over het systeem en geen sanctionering.

Engeland

Informatie volgt.
Estland
LOB-onderzoek is in Estland gebaseerd op aanbestedingen: er is geen duurzame financiering aan nationale onderzoekseenheden. Er zijn een aantal organisaties, waaronder universiteiten en bedrijven – die ervaring hebben in het veld.
In 2021 is er een groot onderzoek geweest naar de vraag, toegang en huidig gebruik van loopbaandiensten in Estland.
In 2022 heeft Euroguidance Estland in samenwerking met Talinn University een onderzoek gedaan met als hoofdvraag: welk trainingsmodel ondersteunt de professionalisering van loopbaanbegeleiders en de ontwikkeling van hun levenslange loopbaan? Daarnaast wilde ze een visie creëren op een levenslange loopbaan en een trainingssysteem dat professionalisering ondersteunt.

Finland
De universiteiten en hogescholen doen continu academisch en toegepast onderzoek om nieuwe fenomenen en thema’s op het gebied van levenslange ontwikkeling in Finland aan te pakken. Veel van deze actoren werken samen met universiteiten en onderzoeksinstituten in andere landen in internationale onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten.
Onderzoeksonderwerpen variëren van studies naar individuele ervaringen, levensloop en onderwijstrajecten tot gedetailleerde analyses van interactie en maatschappelijke structuren en hun verandering in loopbaanbegeleiding in de praktijk. Ook digitalisering en de groene transitie krijgen steeds meer aandacht in het onderzoek.
De onderzoeksgroep Lifelong Guidance aan de Universiteit van Jyväskylä doet onderzoek naar levenslange loopbaanbegeleiding in de praktijk en beleid. Onderwerpen zijn onder andere (1) beschikbaarheid van loopbaanbegeleiding en mate waarin loopbaanbegeleiding toereikend is in het algemeen hoger secundair onderwijs en secundair beroepsonderwijs en (2) Career Management Skills (CMS) en CMS raamwerk. Ook focust hun op ICT en duurzaamheid in loopbaanbegeleiding. Ze werken samen met het Nationale Forum voor Levenslange Loopbaanbegeleiding.

Frankrijk
De nationale raad voor werkgelegenheid en loopbaanbegeleiding (CNEFOP) is sinds 2014 verantwoordelijk voor het monitoren, coördineren en evalueren van beleid omtrent loopbaanondersteuning. Er wordt vanuit INETOP (Institut national d’étude du travail et d’orientation professionnelle) en Oppio (Observatoire des politiques et des pratiques pour l’innovation en orientation) veelal onderzoek gedaan naar de impact van loopbaanondersteuning. Daarop aanvullend onderzoekt CEREQ de arbeidsmarkt, skills en ondersteuning bij loopbaanondersteuning op of richting de arbeidsmarkt.

Griekenland

Informatie volgt.
Hongarije
Er is geen systematische monitoring of evaluatie van loopbaanprogramma’s. Wel zijn een paar studies uitgevoerd rondom loopbaanondersteuning in Hongarije in de afgelopen jaren.

Ierland

Informatie volgt.
Ijsland
De University of Iceland – die ook een masteropleiding en PhD in loopbaanondersteuning aanbiedt – is de belangrijkste onderzoeksorgaan in het veld. Alle masterstudenten moeten een onderzoek onderzoeksartikel schrijven van 30 ECTS en hun docenten doen regelmatig onderzoek. Docenten aan de University of Iceland moeten 40% van hun tijd besteden aan onderzoek, maar mogen zelf beslissen over de inhoud. Ze zijn echter verplicht om hun resultaten met zo veel mogelijk mensen te delen. Meer dan 160 onderzoeksartikelen over loopbaanondersteuning staan op de webpagina van de University of Iceland.

Italië

Informatie volgt.

Letland

Informatie volgt.

Luxemburg

Informatie volgt.
Malta
Het doen van onderzoek rondom loopbaanondersteuning is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de volgende stakeholders:
- National Statistics Office: dit is het uitvoerende orgaan van de Malta haar Autoriteit voor Statistiek. Zij zijn verantwoordelijk voor het verzamelen, samenstellen, analyseren en publiceren van statistische informatie. Vele onderzoeken richten zich op arbeidsmarktinformatie zoals over het aantal werklozen in Malta of financiële informatie per sector.
- Het Ministerie van Onderwijs: tracer study Volgen de keuzes van scholieren nadat ze hun middelbare school hebben afgerond, monitorstudies naar de situatie van English as a Second Language (ESL) en andere statistiek over onderwijs
- Jobsplus: statistiek over arbeidsmarktsectoren. Jobsplus heeft zich in 2022 vooral gefocust op onderzoek over groene bedrijven en groene banen. Dit is onderdeel van het INTERCEPT- project Jobsplus (gov.mt)
- De Malta Further and Higher Education Authority: statistiek over hoger en vervolgonderwijs

Montenegro

Informatie volgt.

Noord-Ierland

Informatie volgt.

Noorwegen

Informatie volgt.

Polen

Informatie volgt.

Roemenië

Informatie volgt. .
Schotland
Skills Development Scotland (SDS) wil niet alleen een plek zijn waar mensen naartoe komen wanneer ze in crisis zijn en snel services nodig hebben. Ze willen een plek zijn waar je structureel naartoe kunt voor zaken zoals zelfhulp en werkplekleren. Ze willen dat de centra op verschillende manieren kunnen worden ingezet en zo een ‘customer space’ vormen, waar alle leeftijds- en doelgroepen kunnen komen om een leven lang te leren.
SDS wil ouders betrekken als partners. Dit doen ze door momenten in te bouwen waarbij SDS contact legt met hen, zodat zij begrijpen wat voor aanbod er is voor hun kinderen. Dit vergroot de betrokkenheid.
Werknemers van andere partner organisaties werken in de SDS-centra, zoals carrièretrainers, sociaal werkers, of werkgevers. Ook zijn er ‘co-working hubs’, dit zijn plekken opgericht door partners waar mensen kunnen werken zolang ze geen baan hebben. Op deze plekken biedt SDS één of twee keer per week loopbaanondersteuning.

Servië

Informatie volgt.

Slowakije

Informatie volgt.
Spanje
De belangrijkste onderwerpen in onderzoek zijn:
- Het vroeg opsporen van leerproblemen om ervoor te zorgen dat studenten vroeg studentsucces behalen;
- Beroepsmatige loopbaanbegeleiding in vroege onderwijsfasen;
- Training voor beroepsmatige loopbaanbegeleiding voor alle leraren;
- Constante training voor loopbaanprofessionals;
- Het updaten van tools voor loopbaanbegeleiding;
- Het opzetten van een nationaal forum voor loopbaanbegeleiding.

Tsjechië

Informatie volgt.

Vlaanderen

Beleidsrelevant onderzoek wordt verzameld op de website van het Vlaamse ministerie van Onderwijs. Er wordt binnen vijf thema’s onderzoek gedaan wat betreft het voorbereiden, implementeren, evalueren en aanpassen van onderwijsbeleid. Voor bepaalde periodes worden partijen aangewezen die dergelijk beleidsonderzoek mogen uitvoeren in opdracht van de Vlaamse Regering. Steunpunt Onderwijsonderzoek (SONO) was dit voor de periode 2016-2020.
Momenteel wordt er een longitudinaal onderzoek uitgevoerd naar de loopbanen in het secundair onderwijs met LiSO (Loopbanen in het Secundair Onderwijs).

Wallonië

Informatie volgt.
