Arbeidsmarktinformatie

Onder ‘Arbeidsmarktinformatie’ tref je per land de wijze waarop informatie geboden wordt over de arbeidsmarkt, skills en begeleiding richting de arbeidsmarkt. Wil je weten hoe de arbeidsmarkt eruit ziet per land, klik dat hier.

Hieronder vind je informatie over de volgende landen: Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, IJsland, Kroatië, Litouwen, Malta, Noord-Ierland, Noorwegen, Oostenrijk, Schotland en Spanje en Zweden.

Laatst bijgewerkt: december 2023

TERUG NAAR LANDKAART
Icoon Arbeidsmarktinformatie

Bg Bulgarije

Landen Wit 02 Bg

Op dit moment wordt er gewerkt aan de implementatie van een gespecialiseerde module in het nationale portaal, gericht op de aansluiting tussen scholen en de arbeidsmarkt. Deze extra module geeft informatie aan scholieren vanaf 15 jaar over baankansen, vereisten voor banen, lonen, verschillende sectoren. Scholieren kunnen hier ook online hun CV maken en deze online zetten om via het portaal een bijbaan te vinden.

Naar de pagina Bulgarije

Cy Cyprus

Openbare diensten voor arbeidsvoorziening zijn in 2006 gereorganiseerd en geven toegang tot up-to-date informatie over onderwijs, trainingen en werkkansen voor zowel werkende en werkloze individuen. De openbare diensten voor arbeidsvoorziening hebben een nationaal kandidatenplaatsingssysteem ontwikkeld waar data over registreerde baanzoekenden en geregistreerde werkgevers worden verzameld om zo informatie te geven over vacatures. Het systeem biedt toegang tot een zelfhulp optie en is voorzien van opties om gebruikers online sollicitatiegesprekken en trainingsmatching te laten plannen. De Cypriotische openbare diensten voor arbeidsvoorziening heeft veertien lokale kantoren. Door de jaren heen hebben zij partnerschappen ontwikkeld met vakbonden, werkgeversorganisaties, gemeentes, NGOs en verschillende interministeriële structuren.

Verder geven Euroguidance en EURES professionals up-to-date informatie over baankansen in het buitenland.

Naar de pagina Cyprus
Landen Groen 03 Cy

Dk Denemarken

Landen Wit 04 Dk
Naar de pagina Denemarken

De Duitsland

In Duitsland is het federale arbeidsmarktbureau verantwoordelijk voor de arbeidsmarktmonitor. Deze monitor geeft inzicht in de regionale arbeidsmarkt. De monitor bevat data over de regionale werk-, economische- en sociale situatie. Aanvullend biedt de Ausbildungmarktradar van de arbeidsmarktmonitor (monitor voor stages) de situatie weer op regionaal niveau (Länder).

Interactieve Tool Duitsland Afbeelding Arbeidsmarktinformatie

In Duitsland wordt gebruikt gemaakt van verschillende scholingsportalen. Hiervoor verwijzen we naar onze publicatie scholingsportalen.

Naar de pagina Duitsland
Landen Groen 05 De

Gb Engeland

Landen Wit 33 Gb

Informatie volgt.

NAAR DE PAGINA ENGELAND

Ee Estland

Er zijn verschillende websites en tools voor loopbaanbegeleiding en arbeidsmarktinformatie:

Edu.ee is een overzicht van het onderwijssysteem, informatie over instellingen, curricula, diplomas, beroepen, kwalificaties en behoeften naar arbeid en vaardigheden. 

Minukarjaar.ee geeft informatie over carrièremogelijkheden, tools voor zelfanalyse en carrière design en een toolbox voor loopbaanprofessionals en docenten.

Statistics Estonia geeft economische, demografische en sociale data, waaronder over salarissen en werkgelegenheid.

Occupational Barometer is een overzicht van arbeidsmarktvraag op de korte termijn.

OKSA is een lange termijn prognose van de behoeften van arbeid en vaardigheden.

Naar de pagina Estland
Landen Groen 06 Ee

Fi Finland

NAAR DE PAGINA FINLAND
Landen Wit 07 Fi

Fr Frankrijk

In Frankrijk wordt gebruikt gemaakt van verschillende scholingsportalen. Hiervoor verwijzen we naar onze publicatie scholingsportalen.

Naar de pagina Frankrijk
Landen Groen 08 Fr

Gr Griekenland

Landen Wit 09 Gr

Informatie volgt.

Naar de pagina Griekenland

Hu Hongarije

Zie ‘Instrumenten en Tools’ voor meer informatie over een portaal voor loopbaanbegeleiding.

Naar de pagina Hongarije
Landen Groen 10 Hu

Ie Ierland

Landen Wit 11 Ie

Informatie volgt.

Naar de pagina Ierland

Is Ijsland

Zie ‘Instrumenten & Tools’ voor een online loopbaanondersteuning genaamd Naestrakref met informatie die jonge mensen helpt met het maken van een loopbaankeuze. Studie- en loopbaanadviseurs helpen bij het zoeken naar informatie en helpen bij het vinden van manieren om vaardigheden op het gebied van studeren te verbeteren en werk te bevorderen.

Naar de pagina Ijsland
Landen Groen 12 Is

It Italië

Landen Wit 13 It

Informatie volgt.

Naar de pagina Italië

Hr Kroatië

De Kroatische publieke dienst voor arbeidsbemiddeling (Hrvatski Zavod Za Zapošljavanj (HZZ)) biedt data, trends en verwachtingen over de arbeidsmarkt.

Study in Croatia is de officiële bron van informatie over hoger onderwijs in Kroatië en is bedoeld voor toekomstige internationale studenten en leraren en hoger onderwijsinstellingen die opzoek zijn naar nieuwe academische partners. Het portaal geeft een overzicht van het hoger onderwijs systeem in Kroatië, praktische informatie over aanmelding, het studentenleven, visa, studenten services en algemene informatie over Kroatië. Het portaal promoot Kroatië als een aantrekkelijke bestemming om te studeren voor internationale studenten. Het Ministerie van Wetenschap en Onderwijs en het Agentschap voor Mobiliteit en EU programma’s (Agencija Za Mobilnost I Programe EU (AMPEU)) coördineren dit initiatief.

Naar de pagina Kroatië
Landen Groen 14 Hr

Lv Letland

Landen Wit 15 Lv

Informatie volgt.

Naar de pagina Letland

Lt Litouwen

Om de toegankelijkheid van loopbaanbegeleiding te garanderen, is er speciale aandacht voor informatiesystemen voor loopbaanbegeleiding. In 2008 ontwikkelde het Ministerie van Onderwijs en Wetenschap een nationale database van leermogelijkheden onder de naam AIKOS (Atviro informavimo, konsultavimo ir orientavimo sistema). Zij maken die gegevens over onderwijs, statistieken en arbeidsregisters beschikbaar voor een breed publiek en bieden relevante informatie  aan loopbaanprofessionals.

Naar de pagina Litouwen
Landen Groen 16 Lt

Lu Luxemburg

Landen Wit 17 Lu

Informatie volgt.

Naar de pagina Luxemburg

Mt Malta

De vergrijzing, lage werkloosheid en de sterke economische groei onder impuls van toerisme en opkomende sectoren leiden tot een tekort aan vaardigheden. Werkgevers hebben moeite om geschoolde werknemers in de gezondheidszorg, financiële sector en ICT aan te trekken.

In Malta werkt de vrouwelijke beroepsbevolking veelal in de sectoren openbaar bestuur, defensie, onderwijs, gezondheidszorg en maatschappelijk werk (36,4%). Van de mannelijke beroepsbevolking werkt het grootste deel in de detailhandel en de groothandel (25,6%). Kijkend naar het algemene plaatje is de meest voorkomende beroepscategorie de professionele sector die 20,8% van alle werknemers omvat. Hieronder vallen bijvoorbeeld artsen, ingenieurs, leraren en consultants.

Naar de pagina Malta
Landen Groen 19 Mt

Me Montenegro

Landen Wit 20 Me

Informatie volgt.

Naar de pagina Montenegro

Nl Nederland

Naar de pagina Nederland
Landen Groen 21 Nl

Gb Noord-Ierland

Landen Wit Nie

In 2015 startte het Departement voor Economie (Department for Economy) en de Ulster University Economic Policy met het bouwen van een skills-barometer model om toekomstige skills behoeften per niveau, sector en onderwerp te bouwen. Skills Barometer rapporten zijn gepubliceerd in 2015, 2017 en 2019.

Naar de pagina Noord-Ierland

Mk Noord-Macedonië

Informatie volgt.

Naar de pagina Noord-Macedonië
Landen Groen 18 Mk

No Noorwegen

Landen Wit 22 No

Er is een comité voor toekomstige vaardigheidsbehoeften (Kompetansebehovsutvalget 2021-2027) opgericht om informatie te verstrekken over de behoeften van toekomstige skills in Noorwegen. Het bestaat uit 18 leden, waaronder onderzoekers, sociale partners en de overheid, die bijeenkomen om te discussiëren, te analyseren, relevante kennis op te doen en te verspreiden op basis van beschikbare statistieken, onderzoek en informatie over toekomstige behoeften aan skills. Het comité analyseert relevante bronnen, onderzoeken en analyses van vaardigheidsbehoeften. Het doel is om tot een gemeenschappelijk begrip te komen van arbeidsmarktontwikkelingen en vaardigheidsbehoeften en om toekomstige vaardigheidsprognoses te verbeteren. De commissie heeft verschillende rapporten uitgebracht.

Naar de pagina Noorwegen

At Oostenrijk

Meer informatie over studieopties in het hoger onderwijs in Oostenrijk is te vinden op Studienwahl.at en Learninginaustra.at.  

Naar de pagina Oostenrijk
Landen Groen 23 At

Pl Polen

Landen Wit 24 Pl

Informatie volgt.

Naar de pagina Polen

Pt Portugal

Informatie volgt.

Naar de pagina Portugal
Landen Groen 25 Pt

Ro Roemenië

Landen Wit 26 Ro

Informatie volgt.

Naar de pagina Roemenië

Gb Schotland

Skills Development Scotland (SDS) maakt gebruik van informatie uit het ‘Institute for Employment Research’ (IfER). Zij verzamelen onder andere informatie over de arbeidsmarkt, beleid, stages, loopbaanondersteuning, werkgeversgedrag, alumni onderzoek, en nog veel meer.

Op de My World of Work website bestaat de ‘Explore Careers’ – databank met alle beroepen gegroepeerd op een manier zodat vergelijkbare beroepen bij elkaar te vinden zijn

In Schotland wordt gebruikt gemaakt van verschillende scholingsportalen. Hiervoor verwijzen we naar onze publicatie scholingsportalen.

Naar de pagina Schotland
Landen Groen Sch

Rs Servië

Landen Wit 27 Rs

Informatie volgt.

NAAR DE PAGINA SERVIË

Si Slovenië

Informatie volgt.

NAAR DE PAGINA SLOVENIË
Landen Groen 28 Si

Sk Slowakije

Landen Wit 29 Sk

Informatie volgt.

Naar de pagina Slowakije

Es Spanje

Zie ‘Instrumenten en Tools’ voor meer informatie over een voorbeeld van een nationaal portaal voor informatie over onderwijs en arbeidsmarkt. Ook staat daar meer informatie over een werkgelegenheidsportaal van de publieke arbeidsmarktvoorziening.

NAAR DE PAGINA SPANJE
Landen Groen 30 Es

Cz Tsjechië

Landen Wit 31 Cz

Informatie volgt.

Naar de pagina Tsjechië

Tr Turkije

Informatie volgt.

Naar de pagina Turkije
Landen Groen 32 Tr

Be Vlaanderen

Landen Wit Be Vl

Informatie volgt.

Naar de pagina Vlaanderen

Gb Wales

Informatie volgt.

NAAR DE PAGINA WALES
Landen Groen Wal

Be Wallonië

Landen Wit Be Wa

Informatie volgt.

NAAR DE PAGINA WALLONIË

Se Zweden

Het nationale onderwijsportaal Utbildningsguiden van het Zweedse Nationaal Agentschap voor Onderwijs (Skolverket) biedt informatie en begeleiding om onderwijs en een onderwijsinstelling te kiezen van voorschoolse educatie tot volwassenenonderwijs.

Studera.nu biedt informatie over hoger onderwijs in Zweden.

De publieke arbeidsbureaus (Arbetsförmeldingen) bieden beschrijvingen van verschillende beroepen en arbeidsmarktvoorspellingen.

Naar de pagina Zweden
Landen Groen 34 Se