Arbeidsmarktinformatie
Onder ‘Arbeidsmarktinformatie’ tref je per land de wijze waarop informatie geboden wordt over de arbeidsmarkt, skills en begeleiding richting de arbeidsmarkt. Wil je weten hoe de arbeidsmarkt eruit ziet per land, klik dat hier.
Hieronder vind je informatie over de volgende landen: Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, IJsland, Malta, Noorwegen en Schotland.
Laatst bijgewerkt: februari 2023

Bulgarije

Op dit moment wordt er gewerkt aan de implementatie van een gespecialiseerde module in het nationale portaal, gericht op de aansluiting tussen scholen en de arbeidsmarkt. Deze extra module geeft informatie aan scholieren vanaf 15 jaar over baankansen, vereisten voor banen, lonen, verschillende sectoren. Scholieren kunnen hier ook online hun CV maken en deze online zetten om via het portaal een bijbaan te vinden.
Cyprus
Openbare diensten voor arbeidsvoorziening zijn in 2006 gereorganiseerd en geven toegang tot up-to-date informatie over onderwijs, trainingen en werkkansen voor zowel werkende en werkloze individuen. De openbare diensten voor arbeidsvoorziening hebben een nationaal kandidatenplaatsingssysteem ontwikkeld waar data over registreerde baanzoekenden en geregistreerde werkgevers worden verzameld om zo informatie te geven over vacatures. Het systeem biedt toegang tot een zelfhulp optie en is voorzien van opties om gebruikers online sollicitatiegesprekken en trainingsmatching te laten plannen. De Cypriotische openbare diensten voor arbeidsvoorziening heeft veertien lokale kantoren. Door de jaren heen hebben zij partnerschappen ontwikkeld met vakbonden, werkgeversorganisaties, gemeentes, NGOs en verschillende interministeriële structuren.
Verder geven Euroguidance en EURES professionals up-to-date informatie over baankansen in het buitenland.

Denemarken

In Denemarken wordt gebruikt gemaakt van verschillende scholingsportalen. Hiervoor verwijzen we naar onze publicatie scholingsportalen.
Duitsland
In Duitsland is het federale arbeidsmarktbureau verantwoordelijk voor de arbeidsmarktmonitor. Deze monitor geeft inzicht in de regionale arbeidsmarkt. De monitor bevat data over de regionale werk-, economische- en sociale situatie. Aanvullend biedt de Ausbildungmarktradar van de arbeidsmarktmonitor (monitor voor stages) de situatie weer op regionaal niveau (Länder).
In Duitsland wordt gebruikt gemaakt van verschillende scholingsportalen. Hiervoor verwijzen we naar onze publicatie scholingsportalen.

Engeland

Informatie volgt.
Estland
Om de interesse van jongeren aan te spreken, zijn er loopbaangames ontwikkeld op het loopbaanportaal (zie ‘Technologie‘) die arbeidsmarktinformatie geven met een aantrekkelijke fun-factor.
In Estland wordt gebruikt gemaakt van verschillende scholingsportalen. Hiervoor verwijzen we naar onze publicatie scholingsportalen.

Finland
De arbeidsbureaus (TE-services) is een publieke werkgelegenheidsservice met arbeidsmarktinformatie voor werkzoekenden en werkgevers. Ook bevat de site een aantal E-Services.
Ammattitieto is een website met arbeidsmarktinformatie.
AVO is een systeem dat is ontworpen om te helpen bij het kiezen van een beroep of opleiding.
- Study info is een website met informatie over verschillende kwalificaties en opleidingen in Finland
- Maailmalle is een website voor Finse jongeren met informatie over het doen van een studie of stage in het buitenland
- Nuortenelama is een service die begeleiding en hulp biedt in verschillende situaties
- Pelastakaalapset is een webservice die professionele advies- en begeleidingsdiensten biedt aan jongeren.
- In Finland wordt gebruikt gemaakt van verschillende scholingsportalen. Hiervoor verwijzen we naar onze publicatie scholingsportalen.

Frankrijk
In Frankrijk wordt gebruikt gemaakt van verschillende scholingsportalen. Hiervoor verwijzen we naar onze publicatie scholingsportalen.

Griekenland

Informatie volgt.

Ierland

Informatie volgt.
Ijsland
Zie ‘Instrumenten & Tools’ voor een online loopbaanondersteuning genaamd Naestrakref met informatie die jonge mensen helpt met het maken van een loopbaankeuze. Studie- en loopbaanadviseurs helpen bij het zoeken naar informatie en helpen bij het vinden van manieren om vaardigheden op het gebied van studeren te verbeteren en werk te bevorderen.

Italië

Informatie volgt.

Letland

Informatie volgt.

Luxemburg

Informatie volgt.
Malta
De vergrijzing, lage werkloosheid en de sterke economische groei onder impuls van toerisme en opkomende sectoren leiden tot een tekort aan vaardigheden. Werkgevers hebben moeite om geschoolde werknemers in de gezondheidszorg, financiële sector en ICT aan te trekken.
In Malta werkt de vrouwelijke beroepsbevolking veelal in de sectoren openbaar bestuur, defensie, onderwijs, gezondheidszorg en maatschappelijk werk (36,4%). Van de mannelijke beroepsbevolking werkt het grootste deel in de detailhandel en de groothandel (25,6%). Kijkend naar het algemene plaatje is de meest voorkomende beroepscategorie de professionele sector die 20,8% van alle werknemers omvat. Hieronder vallen bijvoorbeeld artsen, ingenieurs, leraren en consultants.

Montenegro

Informatie volgt.

Noord-Ierland

Informatie volgt.

Noorwegen

In Noorwegen wordt gebruikt gemaakt van verschillende scholingsportalen. Hiervoor verwijzen we naar onze publicatie scholingsportalen.

Polen

Informatie volgt.

Roemenië

Informatie volgt.
Schotland
Skills Development Scotland (SDS) maakt gebruik van informatie uit het ‘Institute for Employment Research’ (IfER). Zij verzamelen onder andere informatie over de arbeidsmarkt, beleid, stages, loopbaanondersteuning, werkgeversgedrag, alumni onderzoek, en nog veel meer.
Op de My World of Work website bestaat de ‘Explore Careers’ – databank met alle beroepen gegroepeerd op een manier zodat vergelijkbare beroepen bij elkaar te vinden zijn
In Schotland wordt gebruikt gemaakt van verschillende scholingsportalen. Hiervoor verwijzen we naar onze publicatie scholingsportalen.

Servië

Informatie volgt.

Slowakije

Informatie volgt.

Tsjechië

Informatie volgt.

Vlaanderen

Informatie volgt.

Wallonië

Informatie volgt.
