Litouwen Lt

Laatst bijgewerkt: december 2023

TERUG NAAR LANDKAART
Landen Wit 16 Lt

Aanbod

Iconen Service
NAAR DE THEMAPAGINA AANBOD

Arbeidsmarktinformatie

Om de toegankelijkheid van loopbaanbegeleiding te garanderen, is er speciale aandacht voor informatiesystemen voor loopbaanbegeleiding. In 2008 ontwikkelde het Ministerie van Onderwijs en Wetenschap een nationale database van leermogelijkheden onder de naam AIKOS (Atviro informavimo, konsultavimo ir orientavimo sistema). Zij maken die gegevens over onderwijs, statistieken en arbeidsregisters beschikbaar voor een breed publiek en bieden relevante informatie  aan loopbaanprofessionals.

NAAR DE THEMAPAGINA ARBEIDSMARKTINFORMATIE

Icoon Arbeidsmarktinformatie

Beleid & Organisatie

Iconen Governance

Het Ministerie van Onderwijs en Wetenschap, het Ministerie van Sociale Zekerheid en Arbeid en het Ministerie van Economie zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het systeem van loopbaanbegeleiding in Litouwen. Ieder heeft zijn eigen focus: waar het Ministerie van Onderwijs en Wetenschap zich richt op het beleid rondom loopbaanbegeleiding in het onderwijs voor studenten en volwassenen, gaat het Ministerie van Sociale Zekerheid en Arbeid gaat over beleid rondom loopbaanbegeleiding voor werkzoekenden, waaronder NEETs. Het Ministerie van Economie kijkt dan weer naar beleid rondom loopbaanbegeleiding met betrekking tot arbeidsmarktvoorspellingen.

NAAR DE THEMAPAGINA BELEID & ORGANISATIE

Financiering

Financiering voor loopbaanondersteuning komt vanuit diverse bronnen: de overheid, het Europees Sociale Fonds (European Social Fund (ESF)), Active Labour Market Resources en de Versterkte Jongerengarantie (Youth Guarantee).

NAAR DE THEMAPAGINA FINANCIERING

Iconen Funding

Instrumenten & Tools

Icoon Instrumenten En Tools
NAAR DE THEMAPAGINA INSTRUMENTEN & TOOLS

Kwaliteit

In 2008 zijn ethische principes, richtlijnen en beroepsbeschrijvingen voor loopbaanprofessionals in het algemeen onderwijs en het beroepsonderwijs ontwikkeld. De standaarden die professionals gebruiken zijn: validiteit, beroepsimago, respect, objectiviteit en relevantie. De ethische principes in loopbaanbegeleiding maken deel uit van de kwalificatienorm voor loopbaanspecialisten, die werd opgesteld in het kader van het ESF-project uit 2008 ‘Designing and development of the national career guidance system’.

Instellingen voor hoger onderwijs volgen een raamwerk voor de kwaliteitsgarantie van carrière management diensten voor studenten (Studentų karjeros valdymo paslaugų srities kokybėsgairės) uit 2012. Het raamwerk omvat principes om de kwaliteit van loopbaanbegeleiding te waarborgen, waaronder hulpmiddelen, professionals en de ethische gedragscode.

NAAR DE THEMAPAGINA KWALITEIT

Icoon Kwaliteit

Onderzoek & Innovatie

Icoon Onderzoek En Innovatie
NAAR DE THEMAPAGINA ONDERZOEK & INNOVATIE

Professionalisering

Loopbaanprofessional of loopbaanbegeleider is geen beroep dat gereguleerd wordt door de overheid. Loopbaanprofessionals worden daarom geworven op basis van standaarden en vereisten in een bepaalde sector of bedrijf. Functie-eisen voor schoolloopbaancoördinatoren en loopbaanbegeleiders worden beschreven in de functiebeschrijvingen.

NAAR DE THEMAPAGINA PROFESSIONALISERING

Icoon Professionalisering

Technologie

Iconen Ict

Zie ‘Arbeidsmarktinformatie’ voor meer informatie over een nationale database voor leerkansen, en zie ‘Instrumenten & Tools‘ voor meer informatie over website met informatie over loopbaanontwikkeling voor leerlingen.

NAAR DE THEMAPAGINA TECHNOLOGIE

Toegankelijkheid

Zie ‘Arbeidsmarktinformatie’ voor meer informatie over een nationale database voor leerkansen.

NAAR DE THEMAPAGINA TOEGANKELIJKHEID

Icoon Toegankelijkheid