Instrumenten & Tools
Onder ‘Instrumenten en Tools’ tref je per land de tools en modellen die worden gebruikt voor de directe toepassing van loopbaanondersteuning. Denk hierbij aan modellen en tools die je kunt inzetten om personen inzicht te geven in hun hulpvraag of juist om uit te zoeken welk werk bij bepaalde vaardigheden past. Het biedt daarmee een veelzijdigheid van tools om in te zetten rondom loopbaanondersteuning en richt zich op werkende, werkzoekenden, studenten en loopbaanbegeleiders.
Hieronder vind je informatie over de volgende landen: Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, IJsland, Kroatië, Litouwen, Malta, Noord-Ierland, Noorwegen, Schotland, Spanje, Vlaanderen en Zweden.
Laatst bijgewerkt: december 2023
Bulgarije
Sinds 2018 heeft Bulgarije zeven open, gratis toegankelijke onderwijsproducten ontwikkeld. Deze onderwijsproducten ondersteunen jobcoaches en loopbaanbegeleiders bij het naar en op de arbeidsmarkt begeleiden van personen met beperkte vaardigheden en (onderwijs) kwalificaties. De zeven onderwijsproducten zijn te vinden op Erasmus Employment Plus en de gratis beschikbare Nederlandse versie van de projectuitkomsten is te vinden op de Noloc-website. Het gaat om de volgende onderwijsproducten:
- Een methodologisch raamwerk
- Een matrix met leercompetenties
- Een online curriculum, bestaande uit vier modulen
- Een ondersteunende handleiding voor facilitators
- Een ondersteunend e-learning platform
- Een skills assessment tool
- Een overzichtsgids met best practices en succescriteria
Denemarken
Het nationale loopbaanbegeleidingsportaal the Education Guide (UddannelsesGuiden) is gericht op jongeren en volwassenen, zodat zij geïnformeerde keuzes kunnen maken over opleiding, training en hun loopbaan. Het is opgezet door het Ministerie van Kinderen en Onderwijs. Het portaal biedt informatie over opleidingen en trainingen voor jongeren, hoger onderwijs, beroepen, arbeidsmarktvraagstukken en Engelstalige opleidingen aan Deense hogescholen en universiteiten. Daarnaast heeft het specifieke beginpagina’s voor verschillende doelgroepen: (1) jongeren die opleidingen zoeken specifiek voor jongeren, (2) jongeren die opleidingen aan een hoger onderwijsinstelling zoeken, (3) mensen die opleidingen in volwasseneducatie zoeken en (4) ouders die hun kinderen willen ondersteunen bij het kiezen van een vervolgopleiding. Het portaal wordt dagelijks bijgehouden om altijd nieuwe en up-to-date informatie te bieden. Gebruikers kunnen zich inschrijven voor een digitale nieuwsbrief voor relevant nieuws is over loopbaanbegeleiding, onderwijs en de arbeidsmarkt.
De tool ‘Zooming in on Education’ (UddannelsesZOOM) is gemaakt voor studenten in de laatste jaren van lager secundair onderwijs, studenten in het hoger secundair onderwijs, jongeren en volwassenen buiten het formele onderwijs, studenten in hoger en beroepsonderwijs, ouders en loopbaanprofessionals. Je kunt opleidingen vergelijken aan de hand van verschillende parameters. De informatie is gebaseerd op data van Statistics Denmark en het Ministerie van Hoger Onderwijs en Wetenschap.
Zie ‘Arbeidsmarktinformatie’ voor meer informatie over the Youth Database (Ungedatabasen): een database met informatie over jongeren tussen de 15 en 29 jaar in relatie tot hun status in het onderwijs en de arbeidsmarkt.
Duitsland
Zie ‘Arbeidsmarktinformatie‘ voor meer informatie over de arbeidsmarktmonitor. Deze monitor geeft inzicht in de regionale arbeidsmarkt. De monitor bevat data over de regionale werk-, economische- en sociale situatie. Aanvullend biedt de Ausbildungmarktradar (monitor voor stages) van de arbeidsmarktmonitor de situatie weer op regionaal niveau (Länder).
Zie ‘Technologie‘ voor meer informatie over ‘blended service delivery’.
Engeland
Informatie volgt.
Estland
Zie ‘Arbeidsmarktinformatie’ voor websites en tools voor loopbaanbegeleiding en arbeidsmarktinformatie.
Daarnaast maakt Estland gebruik van het loopbaankompas en heeft deze voor haar eigen context doorontwikkeld. Zo hebben zij deze onder andere in een spelformat gegoten en is de tool in meerdere talen vertaald.
Finland
ePerusheets is een online platform voor het faciliteren van digitale ontwikkeling en publicatie van kwalificaties en curricula op lokaal niveau. Het biedt tools aan om duidelijk te maken welke leerpaden er beschikbaar zijn om kwalificaties te behalen.
Zie ‘Arbeidsmarktinformatie’ voor verschillende platforms met onderwijs- en arbeidsmarktinformatie.
Frankrijk
Op dit moment worden veel digitale initiatieven ontwikkeld in Frankrijk op het gebied van loopbaanondersteuning (zie ook ‘Technologie’).
Zo is er een portaal waarbinnen scholingsmogelijkheden, budget en loopbaanbegeleiding gekoppeld zijn. Deze portal kent een mentorfunctie en e-guidance: een hulpmiddel om jezelf te leren kennen en je vragen te helpen formuleren, zodat je op de goede website terecht komt ’on vous guide!’ (zie hier voor meer informatie)
Een ander voorbeeld is Moocs Orientation van de France Université Numérique. Het biedt gratis online cursussen aan die ontwikkeld zijn door universiteiten en hoger onderwijs instellingen.
Het Franse Ministerie van Arbeid heeft bijvoorbeeld samen met een ‘state startup’ Diagoriente ontwikkeld: een platform voor jonge mensen die gratis carrière kansen kunnen ontdekken gebaseerd op hun skills en interesse.
In de verkenning ‘Loopbaanondersteuning rondom scholingsportals en leerbudgetten’ staat op pagina 8 een overzicht met scholingsportals voor Frankrijk:
Griekenland
Informatie volgt.
Hongarije
In 2010 is een nationaal portaal voor loopbaanbegeleiding online gegaan. Recentelijk is deze verder ontwikkeld en sinds 2020 is deze beschikbaar onder de naam Pályaorientációs Portál.
Ierland
Informatie volgt.
Ijsland
Voor online loopbaanondersteuning heeft het Centrum voor Onderwijs en Trainingsdiensten een webpagina genaamd Naestrakref (oftewel ‘Volgende Stap’) ontwikkeld om mensen te helpen bij het maken van een keuze voor zowel een baan als de daarbij relevante opleiding en training. De voornaamste doelgroep voor de webpagina zijn jonge mensen die nadenken over de volgende stappen in het maken van een keuze voor hun carrière of onderwijs.
Italië
Informatie volgt.
Kroatië
Zie ‘Arbeidsmarktinformatie’ voor een portaal met meer informatie over het hoger onderwijs systeem in Kroatië.
Letland
Informatie volgt.
Litouwen
De website met informatie over loopbaanontwikkeling voor leerlingen Mokinių ugdymo karjerai informacinė svetainė (MUKIS)) is gericht algemene onderwijsinstellingen en beroepsonderwijsinstellingen en heeft als doel individuele leerlingen te helpen met het plannen van hun loopbaan, loopbaanprofessionals hulpmiddelen aan te bieden en aan ouders informatie te verstrekken.
Luxemburg
Informatie volgt.
Malta
Een voorbeeld van een tool voor studenten is Explore More en deze is ontwikkeld door de National Schools Support Services (NSSS). Dit is een portaal die informatie over carrières en opleidingen in een online systeem zet. Alle informatie die studenten nodig hebben om een carrièrekeuze te maken kunnen ze online of in een app vinden. De app is interactief: studenten kunnen ook een online game spelen om meer te weten te komen. Ook heeft het een serie genaamd A day in the life of met verschillende korte videos van een typische dag van verschillende professionals, zoals doctoren, elektriciens, jeugdwerkers en website ontwerpers, met verhalen van mensen die in die sector werken. Ook krijgen studenten informatie over de opleidingen en cursussen die horen bij ieder beroep.
Montenegro
Informatie volgt.
Nederland
Voor veel verschillende onderdelen van loopbaanbegeleiding worden tools ontwikkeld, zowel voor gebruikers als de loopbaanprofessionals. Hieronder staan een paar voorbeelden.
Het Expertisepunt LOB ondersteunt vmbo-, havo en vwo-, mbo-, en hbo-scholen bij het versterken van de loopbaanontwikkeling, -oriëntatie en -(studie)begeleiding van jongeren. Daarvoor publiceren ze onder andere verschillende tools op hun website, zoals handreikingen, wegwijzers en infographics. Een voorbeeld van een tool van het Expertisepunt LOB is de LOB-taken: dat is gespreksinstrument om te inventariseren, bespreken en evalueren wie en op welke wijze de verschillende taken van LOB binnen de eigen school uitvoert.
Voor studenten zijn er een aantal instrumenten en tools beschikbaar. Studiekeuze123 biedt bijvoorbeeld informatie over alle opleidingen in het hoger onderwijs in Nederland en wordt gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. KiesMBO studiekeuze portaal speciaal gericht op de mogelijkheden die het mbo biedt. Het is ontwikkeld door het SBB en de MBO Raad in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het Leeroverzicht is een initiatief van de Rijksoverheid en biedt en onafhankelijk en zo compleet mogelijk overzicht van de beschikbare opleidingen in Nederland. Het gaat om reguliere opleidingen die de overheid betaalt, maar ook om opleidingen van commerciële opleidingsbureaus. Ook vind je er een compleet overzicht van beschikbare financiële regelingen.
Noord-Ierland
De loopbaandiensten van Noord-Ierland (Northern Ireland Career Service) heeft een special online portaal gebouwd voor mensen met autisme.
Het portaal Connect to Success NI kunnen werkgevers stageplekken en werkervaringsplekken adverteren. Zo kunnen diegene die hun carrière willen starten of ontwikkelen alles op één plek vinden.
Vacatures kunnen ook worden geplaatst op JobApplyNI waar alle huidige vacatures van alle uitkeringsinstanties (Jobs and Benefits Offices) in Noord-Ierland worden vermeld.
Zie ‘Arbeidsmarktinformatie’ voor meer informatie over een skills barometer.
Noorwegen
Vilbli.no en utdanning.no zijn twee online tools met informatie over carrières, leren en training.
Het Noorweegse directoraat voor onderwijs en training ontwikkelt en managet een website voor digitale loopbaanondersteuning voor alle leeftijden. Hier kunnen mensen informatie en zelfhulpdiensten vinden. Ook wordt er door middel van een chatservice e-guidance aangeboden. Het doel is om hybride loopbaanondersteuning aan te bieden waar alle leeftijden kunnen kiezen tussen face-to-face en online loopbaanondersteuning.
Oostenrijk
18plus is een programma om mensen te helpen om de juiste opleiding te kiezen door middel van het bouwen van een portfolio, individuele en groepsgewijze loopbaanbegeleiding en vaardigheidstesten.
De publieke arbeidsbureaus (AMS) bieden veel digitale zelfhulp tools aan. Zo hebben ze een loopbaankompas (Karrierekompass) met een overzicht van al hun diensten. Op Berufslexicon staan beschrijvingen van ongeveer 1800 beroepen met een mogelijkheid om te filteren op opleiding, banen en groepen. Het Ausbildingskompass geeft gedetailleerde beschrijven van formele en non-formele opleidings- en trainingsmogelijkheden. Het Gehaltskompass biedt informatie over salariskansen in verschillende beroepen.
Polen
Informatie volgt.
Roemenië
Informatie volgt.
Schotland
My World of Work is een portal ontwikkeld door Skills Development Scotland (SDS). Hier zijn verschillende tools te vinden:
The ‘about me tool’ – om werk te vinden dat past bij je persoonlijkheid.
‘Strengths Tool’ – om werk te vinden dat past bij je kwaliteiten.
‘Skill explorer Tool’ – om uit te zoeken welk werk past bij mijn vaardigheden
‘Subject Choices Tool’ – om te zien waar je vakkenkeuze toe kan leiden.
‘Explore Careers’ – databank met alle beroepen gegroepeerd op een manier zodat vergelijkbare beroepen bij elkaar te vinden zijn.
Servië
Informatie volgt.
Slowakije
Informatie volgt.
Spanje
Er zijn nationale webportalen, zoals TodoFP, verstrekken informatie over alle onderwijs- en trainingsprogramma’s in het land. Ze bieden ook inzicht in de arbeidsmarkt, samen met een reeks hulpmiddelen voor begeleiding en inspiratie, zoals catalogussen en informatiebronnen, om mensen te ondersteunen bij het kiezen van hun opleiding en loopbaan.
De publieke arbeidsvoorziening (Servicio Publico de Empleo Estatal) heeft een werkgelegenheid portaal die geschikt is voor zowel werkzoekenden als werkenden. Het biedt loopbaaninformatie en zelftesten voor vaardigheden, waarden en carrière ambities aan. Ook kunnen gebruikers een persoonlijk profiel aan maken voor een matching dienst met baanaanbod op alle kwalificatieniveaus en sectoren.
Ook de autonome regio’s beheren hun eigen websites en ontwikkelen digitale tools. De overheid van Galicië heeft bijvoorbeeld een gratis softwarepakket ontwikkeld genaamd OriPro. Het ondersteunt gebruikers bij het zoeken van informatie en training gerelateerd aan de ondersteuning van school naar de arbeidsmarkt.
Tsjechië
Informatie volgt.
Vlaanderen
In Vlaanderen zijn er verschillende tools beschikbaar. Hieronder een paar voorbeelden:
Onderwijskiezer is een website die een volledig overzicht geeft van leermogelijkheden, beroepen en arbeidsmarktinformatie. De website is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de Centra voor leerlingenbegeleiding (CLB)’s. Het is een website over alle onderwijsniveaus gericht op werkenden, werkzoekenden, studenten, maar ook loopbaanbegeleiders.
Columbus is een tool voor jongeren die hen helpt bij hoe je een keuze maakt voor een vervolgopleiding.
CLB Ch@t van het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) is een laagdrempelige en anonieme online manier waarop studenten en ouders vragen kunnen stellen over hun (onderwijs)loopbaan.
Wallonië
Informatie volgt.
Zweden
De publieke arbeidsmarktbureaus (Arbetsförmeldingen) heeft een tool ontwikkeld genaamd ‘Do-it-Yourself’ loopbaanbegeleiding (Karriärvägledning på egen hand). Met behulp van deze tool kun je je competenties in kaart brengen, kijken welke banen bij passen, een interesse test doen en informatie opzoeken over mogelijke beroepen in verschillende regio’s.
De publieke arbeidsmarktbureaus (Arbetsförmeldingen) bieden ook een ‘professioneel kompas’ (Hitta yrkesprognoser) die informatie biedt over kansen in verschillende sectoren. Ook biedt het arbeidsmarktvoorspellingen voor over één, vijf en tien jaar voor ongeveer 200 beroepen. De voorspellingen zijn gerelateerd aan regionale en lokale omstandigheden.