Denemarken
In Denemarken heeft het aanbieden loopbaanbegeleiding voor jongeren hoge prioriteit. Het Deense systeem voor loopbaanbegeleiding heeft als doel om gemakkelijk toegang te bieden tot loopbaandiensten van hoge kwaliteit. Loopbaanbegeleiding wordt gezien als een continu proces dat jongeren zou moeten helpen om bewuster te zijn van hun talenten, interesses en mogelijkheden. Zo zouden ze beter in staat zijn om keuzes te maken in hun opleiding en werk op gekwalificeerde basis.
Om ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot goede informatie over onderwijs en beroepen, werken verschillende loopbaancentra onafhankelijk van de sectorale en institutionele interesses. Dit betreft onder andere de gemeentelijke loopbaanbegeleidingsinstanties voor jongeren, regionale loopbaaninstanties en online platforms zoals UddannelsesGuiden en eVejledning.
Laatst gewijzigd: augustus 2023
Aanbod
Hieronder vind je de belangrijkste elementen in het Deense systeem van loopbaanbegeleiding. Voor een uitgebreid overzicht van loopbaanbegeleiding in de onderwijssector zie hier.
De gemeentelijke loopbaanbegeleidingsinstanties voor jongeren (Den kommunale Ungeindsats) bieden loopbaandiensten aan voor jongeren tot 25 jaar. Daarbij focussen ze op de transitie van verplicht onderwijs naar een vervolgopleiding of de arbeidsmarkt. In samenwerking met schooldirecteuren organiseren ze loopbaanactiviteiten op de scholen en dus dichtbij de studenten.
Study and Career Guidance Denmark (Studyvalg Danmark) is opgericht in 2018 als de nieuwe nationale organisatie voor loopbaanbegeleiding vanuit het Ministerie van Hoger Onderwijs en Wetenschap. De organisatie bestaat uit een hoofdkantoor en zeven regionale centra door het gehele land. Studyvalg Danmark biedt loopbaanbegeleiding aan voor jongeren en volwassenen gericht op de keuzes rondom hoger onderwijs en toekomstige carrièremogelijkheden. Studyvalg Danmark werkt samen met relevante partners op nationaal, regionaal en lokaal niveau om te zorgen voor samenhang en regelmatige uitwisselingen van kennis, ervaringen en good practices.
eGuidance (eVejledning) biedt individuele en persoonlijke loopbaanbegeleiding aan voor iedereen via verschillende digitale communicatiekanalen: chat, telefoon, email, webinars en sociale media. Zie ‘Technologie’ voor meer informatie over eGuidance.
Het nationale loopbaanbegeleidingsportaal the Education Guide (UddannelsesGuiden) is gericht op jongeren en volwassenen, zodat zij geïnformeerde keuzes kunnen maken over opleiding, training en hun loopbaan. Zie ‘Instrumenten en tools’ voor meer informatie hierover.
Arbeidsmarktinformatie
Het Ministerie van Onderwijs heeft the Youth Database (Ungedatabasen) ontwikkeld: een database met informatie over jongeren tussen de 15 en 29 jaar in relatie tot hun status in het onderwijs en de arbeidsmarkt. Deze data is beschikbaar voor de gemeentelijke loopbaanbegeleidingsinstanties voor jongeren (Den kommunale Ungeindsats) en baancentra om hen te ondersteunen in hun werk met jongeren en jongvolwassenen. Ook wordt de data verstrekt aan het departement van statistiek van het Ministerie van Onderwijs. Onderwijsinstellingen zijn verplicht om informatie te rapporteren aan de Youth Database wanneer ze jongeren toelaten tot hun opleidingen voor minimaal drie maanden. Dit is ook het geval als er een hoge kans is op uitval en wanneer jongeren uitvallen of hun diploma behalen.
Het nationale loopbaanbegeleidingsportaal the Education Guide (UddannelsesGuiden) is gericht op jongeren en volwassenen, zodat zij geïnformeerde keuzes kunnen maken over opleiding, training en hun loopbaan. Zie ‘Instrumenten en tools’ voor meer informatie hierover.
Beleid & Organisatie
In Denemarken wordt loopbaanbegeleiding binnen het onderwijssysteem geregeld door een specifieke wet van het parlement: Lov om Kommunal indsats for unge under 25 år. Deze wet regelt onder meer loopbaanbegeleiding in het onderwijs in relatie tot onderwijs voor jongeren. De Deense regering wilt dat in 2030 90% van alle Deense jongeren een opleiding hebben afgerond voor hun 25e verjaardag en deze wet draagt daaraan bij. Loopbaanbegeleiding bij de transitie naar hoger onderwijs is geregeld in de wet op Studie- en Loopbaanbegeleiding Denemarken (Lov om Studievalg Danmark).
De overheid wil het voor mensen gemakkelijker maken om realistische beslissingen nemen over leerkansen en loopbanen. Het Deense systeem van loopbaanbegeleiding – en de veranderingen daarin sinds de hervormingen in 2004 – moeten in dit perspectief worden gezien.
Financiering
In Denemarken is loopbaanondersteuning gratis voor alle burgers, met uitzondering van loopbaanbegeleiding geboden door de werkloosheidsverzekering, vakbonden en het vrije volwassenonderwijs. Burgers die van deze diensten gebruik willen maken moeten (betaald) lidmaatschap hebben bij een van de bovengenoemde instanties.
De gemeentelijke loopbaanbegeleidingsinstanties voor jongeren (Den kommunale Ungeindsats) wordt gefinancierd door gemeentes. het Ministerie van Hoger Onderwijs en wetenschap financiert Study and Career Guidance Denmark (Studyvalg Danmark). Het nationale loopbaanbegeleidingsportaal the Education Guide (UddannelsesGuiden) wordt gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs.
Instrumenten & Tools
Het nationale loopbaanbegeleidingsportaal the Education Guide (UddannelsesGuiden) is gericht op jongeren en volwassenen, zodat zij geïnformeerde keuzes kunnen maken over opleiding, training en hun loopbaan. Het is opgezet door het Ministerie van Kinderen en Onderwijs. Het portaal biedt informatie over opleidingen en trainingen voor jongeren, hoger onderwijs, beroepen, arbeidsmarktvraagstukken en Engelstalige opleidingen aan Deense hogescholen en universiteiten. Daarnaast heeft het specifieke beginpagina’s voor verschillende doelgroepen: (1) jongeren die opleidingen zoeken specifiek voor jongeren, (2) jongeren die opleidingen aan een hoger onderwijsinstelling zoeken, (3) mensen die opleidingen in volwasseneducatie zoeken en (4) ouders die hun kinderen willen ondersteunen bij het kiezen van een vervolgopleiding. Het portaal wordt dagelijks bijgehouden om altijd nieuwe en up-to-date informatie te bieden. Gebruikers kunnen zich inschrijven voor een digitale nieuwsbrief voor relevant nieuws is over loopbaanbegeleiding, onderwijs en de arbeidsmarkt.
De tool ‘Zooming in on Education’ (UddannelsesZOOM) is gemaakt voor studenten in de laatste jaren van lager secundair onderwijs, studenten in het hoger secundair onderwijs, jongeren en volwassenen buiten het formele onderwijs, studenten in hoger en beroepsonderwijs, ouders en loopbaanprofessionals. Je kunt opleidingen vergelijken aan de hand van verschillende parameters. De informatie is gebaseerd op data van Statistics Denmark en het Ministerie van Hoger Onderwijs en Wetenschap.
Zie ‘Arbeidsmarktinformatie’ voor meer informatie over the Youth Database (Ungedatabasen): een database met informatie over jongeren tussen de 15 en 29 jaar in relatie tot hun status in het onderwijs en de arbeidsmarkt.
Kwaliteit
De Deense vereniging ‘The Joint Council for Associations for Educational and Vocational Guidance’ (Fællesrådet for foreninger for Uddannelses- og Erhvervsvejledning, FUE) heeft in Denemarken ‘Principles for Ethics in Educational and Vocational Guidance’ geschreven. Alle Deense loopbaanbegeleiders die lid zijn van een Deense vereniging voor loopbaanbegeleiding worden gestimuleerd om volgens deze ethische principes te werken. FUE was de Deense overkoepelende organisatie voor verenigingen voor loopbaanbegeleiding, maar is opgeheven in 2012.
Onderzoek & Innovatie
Er zijn verschillende instanties die werken aan onderzoek rondom loopbaanbegeleiding. Hieronder een aantal onderzoekscentra:
De Guidance Research Unit van de Danish School of Education aan de Aarhus Universiteit werkt met loopbaanpraktijken in verschillende institutionele contexten zoals in het onderwijs en de gezondheidszorg.
Het Research Centre for Pedagogy and Education aan de VIA University College doet onderzoek naar Counselling and Mentoring. Ze onderzoeken naar wat relevante ‘counseling and mentoring’ inhoudt in veel verschillende onderwijs- en werksettings.
Het Danish Centre for Youth Research (Center for Ungdomsforskning (CEFU)) doet onderzoek naar jongeren en hun leven. CEFU’s werk is multidisciplinair, probleem-georiënteerd en dichtbij de praktijk. CEFU kijkt naar jongeren vanuit voornamelijk sociologisch, cultureel, antropologisch, pedagogisch en socio-psychologische perspectief. Specifieke thema’s zijn werk, onderwijs, democratie, marginalisering en gezondheid en levensstijl.
Professionalisering
Eén van de doelen van het Deense systeem van loopbaanbegeleiding is het verbeteren van kwalificaties en competenties van loopbaanprofessionals. Er is daarom een gemeenschappelijk trainingsprogramma voor loopbaanprofessionals in alle sectoren. Loopbaanprofessionals werkzaam bij de gemeentelijke of regionale loopbaancentra en eGuidance (eVejledning) zijn verplicht om het diploma programma te behalen. Een masterdiploma in loopbaanbegeleiding in het (beroeps)onderwijs, een bachelordiploma in bestuurskunde of erkenning van competenties bij veel ervaring is ook voldoende.
Vijf universiteiten bieden het parttime diplomaprogramma aan van 60 ECTS, zoals het University College in Kopenhagen. Om te starten aan een diplomaprogramma moet je minimaal een tweejarige opleiding hebben gevolgd aan een hoge onderwijsinstelling en minimaal twee jaar relevante werkervaring hebben. Ook kun je een masterdiploma in loopbaanbegeleiding volgen aan de Aarhus Universiteit van 60 ECTS. Om te hieraan te starten moet je een driejarige opleiding hebben gevolgd aan een hoger onderwijsinstelling en minimaal twee jaar relevante werkervaring hebben. Beide programma’s vallen onder volwasseneneducatie.
University colleges bieden ook een 3,5 jarige voltijd bacheloropleidingen aan in bestuurskunde van 210 ECTS. Eén van de specialisaties binnen het programma is loopbaanbegeleiding.
Technologie
eGuidance (eVejledning) is opgezet in 2011 en biedt individuele en persoonlijke loopbaanbegeleiding aan voor iedereen via verschillende digitale communicatiekanalen: chat, telefoon, email, webinars en sociale media. eGuidance is zowel overdag als in de avonden en weekenden bereikbaar voor vragen. Zie hier voor meer informatie over eGuidance.
Toegankelijkheid
Er zijn wettelijke richtlijnen voor het organiseren van loopbaandiensten. In 2014 is de wet veranderd zodat studenten, waarvan wordt gedacht dat zij niet klaar zijn voor hoger secundair onderwijs, loopbaanbegeleiding krijgen. Dit kan in groepsvorm of individueel. Alle andere studenten krijgen loopbaanbegeleiding in de vorm van klassikale loopbaanbegeleidingsactiviteiten. Als dat relevant is moeten loopbaanprofessionals studenten doorverwijzen naar het nationale loopbaanbegeleidingsportaal the Education Guide (UddannelsesGuiden) en eGuidance (eVejledning)