Finland
In Finland heeft iedereen recht op loopbaanbegeleiding en advies, of ze nu studeren, werken, werkloos zijn of buiten de arbeidsmarkt staan. De onderwijsinstellingen, arbeidsbureaus en de gemeenten zijn de belangrijkste actoren die verantwoordelijk zijn voor deze diensten. Hun functies vullen elkaar wederzijds aan. De onderwijsinstellingen zijn hoofdverantwoordelijk voor de loopbaanbegeleiding van leerlingen en studenten, terwijl de arbeidsbureaus richten zich op alles buiten onderwijs en opleiding. Daarnaast zijn er zeventig One-Stop Shop Guidance centra (Ohjaamo) die jongeren onder dertig jaar gratis informatie en loopbaanbegeleiding bieden.
Laatst bijgewerkt: augustus 2023
Aanbod
Het aanbod voor studenten bestaat meestal uit zowel individuele, groeps- en klassikale begeleidingssessies en focussen zich op het vertrouwd raken met het beroepsleven. Afhankelijk van het niveau en type opleiding of training worden de diensten geleverd door een breed scala aan personeel.
De openbare diensten voor arbeidsvoorziening worden aangeboden door psychologen gespecialiseerd in loopbaanbegeleiding en andere experts. Hun diensten worden vooral aangeboden voor werklozen en werkende jongeren en volwassen die geen onderwijs of opleiding volgen. Het doel is om de toegang tot en integratie op de arbeidsmarkt te ondersteunen. Zij bieden trainingen, werk ‘try-outs’, revalidatie, taalprogramma’s voor migranten aan en nog veel meer.
Zie ‘Toegankelijkheid’ voor meer informatie over de One-Stop Shop Guidance centra (Ohjaamo) in Finland, die jongeren onder dertig jaar gratis laagdrempelig informatie en loopbaanbegeleiding bieden.
De jongerensector biedt ook loopbaanbegeleiding voor jongeren. Het doel is om gespecialiseerde informatie, begeleiding en advies te geven over verschillende onderwerpen en situaties in het leven van jongeren. Diensten worden verleend door gemeenten en verschillende organisaties. Jongereninformatiecentra of -punten (lokaal en regionaal) maken tegenwoordig meer en meer deel uit van de One-Stop Shop Guidance centra (Ohjaamo) die zich richten op het begeleiden van jongeren met werk- en studiekwesties. Gemeenten maken steeds meer gebruik van social media tools en platforms om tegemoet te komen aan de informatie- en begeleidingsbehoeften van jongeren.
Zie hier voor meer informatie over levenslange loopbaanbegeleiding in Finland.
Arbeidsmarktinformatie
Het Finse ministerie van Onderwijs en Cultuur en het nationaal agentschap voor onderwijs (Opetushallitus) onderhouden de nationale database voor onderwijs en training in Finland. Deze data is geïntegreerd in Studyinfo. Dit is de officiële website met alle informatie over studieprogramma’s die tot een diploma leiden in Finland. Deze website kan gebruikt worden om verschillende studieopties te vinden en je online aan te melden.
Het nationaal agentschap voor onderwijs (Opetushallitus) onderhoudt ook het web portaal Study in Finland (SIF) voor informatie, hulpmiddelen en tools iedereen die geïnteresseerd zijn om in Finland te studeren. Het is vooral bedoeld voor mensen buiten Finland die niet bekend zijn met die studieopties, hoger onderwijsinstellingen en het aanmeldingsproces. Een van de belangrijkste functies van het portaal is het promoten van Engelstalige bachelor- en masteropleidingen in Finland.
Maailmalle.net is een website gericht op Finse jongeren die zoeken naar kansen voor internationale mobiliteit, zoals uitwisselingen, opleidingen en vrijwilligerswerk. Het wordt onderhouden door het nationaal agentschap voor onderwijs (Opetushallitus) en is beschikbaar in het Fins en Zweeds.
Töissä.fi biedt informatie over het werkende leven van alumni van universiteiten en hogescholen in Finland. De website is gemaakt door hoger onderwijsinstellingen. Studenten en alumni kunnen onderzoeken wat voor kansen er mogelijk zijn op de arbeidsmarkt op basis van hun diploma.
Foreammatti.fi geeft arbeidsmarktvoorspellingen weer. Het biedt informatie over huidige openstaande vacatures, gemiddelde salarissen in bepaalde beroepen en competenties die gewaardeerd worden door werkgevers in vacatures. Het is bedoeld voor werkzoekenden en mensen die van carrière willen switchen, maar ook voor iedereen die geïnteresseerd is in arbeidsmarktinformatie. Voor professioneel gebruik biedt de betaalde versie meer algemene informatiepakketten.
Beleid & Organisatie
Er is een sterke juridische basis voor loopbaanbegeleiding en advies, zowel binnen onderwijs als arbeidsbureaus.
Het Finse Ministerie van Onderwijs en Cultuur en het Ministerie van Economische Zaken en Werkgelegenheid hebben het Nationale Forum voor Levenslange Loopbaanbegeleiding en zijn werkgroep aangesteld. Dit Forum heeft de nationale strategie voor levenslange begeleiding voor de jaren 2020-23 opgesteld. De strategie is gekoppeld aan de prioriteiten van de huidige overheidsprogramma’s op het gebied van onderwijs, jeugd, werkgelegenheid en sociaal beleid, waarin levenslange loopbaanbegeleiding belangrijk is. De strategie bevat aanbevelingen voor acties op de korte en strategische doelstellingen op de lange termijn rondom levenslange loopbaanbegeleiding en beleidsontwikkeling. Er zijn onder andere maatregelen om de toegang tot begeleiding te verbreden, vaardigheden voor levenslang loopbaanmanagement te versterken en de beoordeling van vaardigheden, bijscholing en loopbaanontwikkeling in het beroepsleven te verbeteren.
Na de introductie van de strategie in maart 2021 bespraken de medevoorzitters van het Finse Nationale Forum voor Levenslange Loopbaanbegeleiding in deze video de onderliggende principes en prioriteiten van de strategie.
Financiering
In algemeen en hoger secundair onderwijs zit subsidiëring voor loopbaandiensten in bij het totale budget voor onderwijs. De gemeentes doen een extra bijdrage boven op de nationale subsidiëring.
Loopbaanondersteuning binnen de scholen en arbeidsbureaus financiert men vanuit de overheid. Voor sommige speciale diensten van arbeidsbureaus wordt een vergoeding gevraagd aan de particuliere ondernemingen die er gebruik van maken.
Kwaliteit
The Good Guidance Criteria (Hyvän ohjauksen kriteerit) zijn een aanbeveling gemaakt om de kwaliteit van begeleiding in het basisonderwijs, algemeen hoger secundair onderwijs en beroepsonderwijs te ontwikkelen en te waarborgen. Het doel van de nationale criteria is om gelijke en toegankelijke loopbaanbegeleiding te garanderen voor kinderen en jongeren, ongeacht waar ze wonen en wat hun omstandigheden zijn. De criteria zijn in de eerste plaats bedoeld als een dagelijkse tool voor loopbaanbegeleiders en docenten om zo goede loopbaanbegeleiding te garanderen op alle onderwijsniveaus.
Omtrent ethische richtlijnen is er voor de loopbaanprofessionals op een onderwijsinstelling een pedagogische vereniging, de Finse Vereniging van loopbaanadviseurs (SOPO). SOPO publiceerde in 2009 ethische richtlijnen voor correct professioneel gedrag van begeleidingsadviseurs. Deze richtlijnen zijn in 2021 geüpdatet. Voor de psychologen op de arbeidsbureaus is er de Finse Psychologie Vereniging (Psykologilitto) met hun eigen ethische richtlijnen.
Instrumenten & Tools
ePerusheets is een online platform voor het faciliteren van digitale ontwikkeling en publicatie van kwalificaties en curricula op lokaal niveau. Het biedt tools aan om duidelijk te maken welke leerpaden er beschikbaar zijn om kwalificaties te behalen.
Zie ‘Arbeidsmarktinformatie’ voor verschillende platforms met onderwijs- en arbeidsmarktinformatie.
Onderzoek & Innovatie
De universiteiten en hogescholen doen continu academisch en toegepast onderzoek om nieuwe fenomenen en thema’s op het gebied van levenslange ontwikkeling in Finland aan te pakken. Veel van deze actoren werken samen met universiteiten en onderzoeksinstituten in andere landen in internationale onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten.
Onderzoeksonderwerpen variëren van studies naar individuele ervaringen, levensloop en onderwijstrajecten tot gedetailleerde analyses van interactie en maatschappelijke structuren en hun verandering in loopbaanbegeleiding in de praktijk. Ook digitalisering en de groene transitie krijgen steeds meer aandacht in het onderzoek.
De onderzoeksgroep Lifelong Guidance aan de Universiteit van Jyväskylä doet onderzoek naar levenslange loopbaanbegeleiding in de praktijk en beleid. Onderwerpen zijn onder andere (1) beschikbaarheid van loopbaanbegeleiding en mate waarin loopbaanbegeleiding toereikend is in het algemeen hoger secundair onderwijs en secundair beroepsonderwijs en (2) Career Management Skills (CMS) en CMS raamwerk. Ook focust hun op ICT en duurzaamheid in loopbaanbegeleiding. Ze werken samen met het Nationale Forum voor Levenslange Loopbaanbegeleiding.
Professionalisering
Finland heeft een sterk geprofessionaliseerd systeem van loopbaanbegeleiding dat is gecertificeerd volgens internationale normen. De kwalificaties van de begeleiders in het algemeen en middelbaar onderwijs en van de loopbaanpsychologen zijn wettelijk vastgelegd. De kwalificatie-eisen voor begeleiders in het hoger onderwijs zijn niet wettelijk vastgelegd.
Allereerst moeten alle loopbaanbegeleiders in het initieel onderwijs, algemeen voortgezet onderwijs, en het beroepsonderwijs in het bezit zijn van een kwalificatie als docent. Daarnaast moeten ze in het bezit zijn van een certificaat waaruit blijkt dat zij een gespecialiseerde opleiding in begeleiding en advies (60 ECTS) of een master in begeleiding (300 ECTS) hebben gevolgd met een pedagogisch training equivalent (60 ECTS).
Bij de publieke arbeidsbureaus is het een vereiste dat loopbaanprofessionals een masterdiploma hebben in psychologie. Veel psychologen die loopbaanbegeleiding bieden volgen ook een postdoctorale opleiding in arbeids- en organisatiepsychologie. De kwalificatie-eisen voor andere professionals die zich bezighouden met loopbaanbegeleiding bij openbare arbeidsbemiddelingsdiensten zijn niet wettelijk voorgeschreven. Toch hebben bijna al deze professionals een beroepskwalificatie of een universitair diploma. het Ministerie van Economische Zaken en Werkgelegenheid organiseert bijscholing voor al het personeel van arbeidsbemiddelingsdiensten.
Technologie
Loopbaanbegeleiding in Finland gebruikt steeds meer online-diensten. Dit is naar aanleiding van de nationale strategische doelen om loopbaanbegeleiding meer toegankelijk te maken voor alle doelgroepen. Door middel van online-diensten hebben ze immers toegang tot loopbaanbegeleiding op de tijd, plaats en manier die voor de gebruiker het best uitkomt. Zie ‘Arbeidsmarktinformatie’ voor verschillende platforms met onderwijs- en arbeidsmarktinformatie. De platforms zijn voornamelijk beschikbaar in het Fins en Zweeds en soms ook in het Engels.
Toegankelijkheid
Er zijn zeventig One-Stop Shop Guidance centra (Ohjaamo) in Finland die jongeren onder dertig jaar gratis laagdrempelig informatie en loopbaanbegeleiding bieden. Ze bieden hulp bij verschillende zaken die met je eigen leven te maken hebben, zoals studeren, werk vinden, huisvesting en welzijn. Een One-Stop Guidance centrum zorgt bijvoorbeeld niet direct voor een appartement of sociale bijstand, maar je krijgt wel veel informatie en ondersteuning bij het aanvragen hiervan. De diensten zijn afgestemd op de behoeften van de cliënten en het doel is om de jongere bij te staan en te ondersteunen totdat er een meer duurzame of permanente oplossing is gevonden. De diensten die worden aangeboden door de One-Stop Guidance centra en de professionals die in de centra werken, verschillen enigszins per plaats.