Zweden
In Zweden biedt voornamelijk de publieke sector loopbaanbegeleiding aan. Loopbaanbegeleiding wordt aangeboden in het gehele onderwijssysteem en binnen de publieke arbeidsmarktbureaus (Arbetsförmeldingen). De private sector is relatief beperkt in Zweden, maar er zijn sommige private arbeidsbureaus en bedrijven die loopbaanbegeleiding aanbieden.
Laatst bijgewerkt: februari 2023
Aanbod
In Zweden wordt loopbaanbegeleiding aangeboden in het gehele onderwijssysteem. Ongeveer 2000 loopbaanbegeleiders zijn werkzaam op scholen. Veel van hen werken op meerdere scholen tegelijk. Loopbaanbegeleiding wordt zowel individueel als in groepen gegeven. Er zijn geen verplichte lessen, maar loopbaanbegeleiders geven lessen en informatiesessies.
Er zijn ongeveer vijftig hoger onderwijsinstellingen. Er zijn geen officiële statistieken beschikbaar over het aantal loopbaanprofessionals werkzaam op hoger onderwijsinstellingen, maar een schatting ligt rond de 700. Loopbaanbegeleiding wordt centraal georganiseerd op afdelingen of faculteiten en bij loopbaancentra.
De publieke arbeidsbureaus (Arbetsförmeldingen) bieden loopbaanbegeleiding aan jongeren, nieuwkomers in Zweden en mensen die buiten de arbeidsmarkt staan. Dit is geregeld in verschillende verordeningen. Ongeveer 340 gespecialiseerde loopbaanbegeleiders en 9000 niet-gespecialiseerde medewerkers bieden informatie en loopbaanadvies. Dit kan face-to-face op locatie, digitaal en telefonisch.
Lokale, regionale en nationale career fairs worden georganiseerd in verschillende delen van Zweden voor studenten die volgende stappen gaan maken in hun studie of werk. Individuele loopbaanbegeleiding wordt vaak aangeboden op deze evenementen.
Arbeidsmarktinformatie
Het nationale onderwijsportaal Utbildningsguiden van het Zweedse Nationaal Agentschap voor Onderwijs (Skolverket) biedt informatie en begeleiding om onderwijs en een onderwijsinstelling te kiezen van voorschoolse educatie tot volwassenenonderwijs.
Studera.nu biedt informatie over hoger onderwijs in Zweden.
De publieke arbeidsbureaus (Arbetsförmeldingen) bieden beschrijvingen van verschillende beroepen en arbeidsmarktvoorspellingen.
Beleid & Organisatie
In Zweden hebben (hoger) onderwijsstellingen en de publieke arbeidsbureaus bij wet de opdracht om loopbaanbegeleiding aan te bieden. Het Zweedse Nationaal Agentschap voor Onderwijs (Skolverket) heeft algemene richtlijnen gepubliceerd voor loopbaanbegeleiding met aanbevelingen hoe de relevante wet- en regelgeving kan worden toegepast.
Over het algemeen maakt loopbaanbegeleiding deel uit van bredere initiatieven rondom onderwijs en werkgelegenheid en wordt het doorgaans niet als een op zichzelf staand beleidsgebied gezien. De twee betrokken ministeries zijn het Ministerie van Onderwijs en Onderzoek en het Ministerie van Werkgelegenheid.
Financiering
Financiering voor loopbaanbegeleiding maakt meestal deel uit van een grotere financiering voor onderwijs en arbeidsmarkt. Daarom is er meestal geen specifieke financiering bedoeld voor loopbaanbegeleiding. In de laatste jaren hebben de ministeries echter grote nationale initiatieven genomen om loopbaanbegeleiding verder te ontwikkelen en te versterken.
Instrumenten & Tools
De publieke arbeidsmarktbureaus (Arbetsförmeldingen) heeft een tool ontwikkeld genaamd ‘Do-it-Yourself’ loopbaanbegeleiding (Karriärvägledning på egen hand). Met behulp van deze tool kun je je competenties in kaart brengen, kijken welke banen bij passen, een interesse test doen en informatie opzoeken over mogelijke beroepen in verschillende regio’s.
De publieke arbeidsmarktbureaus (Arbetsförmeldingen) bieden ook een ‘professioneel kompas’ (Hitta yrkesprognoser) die informatie biedt over kansen in verschillende sectoren. Ook biedt het arbeidsmarktvoorspellingen voor over één, vijf en tien jaar voor ongeveer 200 beroepen. De voorspellingen zijn gerelateerd aan regionale en lokale omstandigheden.
Kwaliteit
De Zweedse vereniging van loopbaanbegeleiders (Sveriges Vägledarförening) heeft een ethische verklaring ontwikkeld ter ondersteuning van loopbaanbegeleiders en mensen die loopbaanbegeleiding nodig hebben. De ethische richtlijnen zijn bedoeld om ethische afwegingen over verschillende dilemma’s te ondersteunen.
De nationale vakbond voor docenten (Lärarnas Riksförbund) is een vakbond voor gekwalificeerde docenten en loopbaanbegeleiders. Zij hebben ethische beroepsrichtlijnen ontwikkeld.
Onderzoek & Innovatie
Het onderzoeksnetwerk voor loopbaanbegeleiding (KAV) is een nationaal netwerk van ongeveer 25 junior en senior onderzoekers vanuit verschillende disciplines en universiteiten. Het doel van het netwerk is uitwisseling van onderzoek tussen disciplines en onderzoekers over loopbaanontwikkeling en overgang van school naar werk. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld loopbaanontwikkeling bij jonge immigranten, internationale loopbaanbegeleiding en methoden en theorieën van loopbaanbegeleiding.
Professionalisering
De bacheloropleiding voor loopbaanbegeleiding (Studie- och yrkesvägledarprogrammet) van 180 ECTS wordt in het Zweeds aangeboden aan de Malmö University, Stockholm University en Umeå University. De focus van het programma is op de theorie en praktijk van loopbaanbegeleiding en heeft ook vakken van sociale wetenschappen. Daarnaast zijn er verschillende stageperiodes.
Stockholm University biedt een masteropleiding aan voor loopbaanbegeleiding van 120 ECTS in het Zweeds. De opleiding heeft als doel verdiepende kennis te bieden over hoe individuen hun loopbaan vormgeven, zowel vanuit een individueel als een maatschappelijk perspectief.
Daarnaast bestaan er verschillende opties voor bijscholing voor loopbaanbegeleiders.
Technologie
Sommige gemeentes bieden online loopbaanbegeleiding aan met behulp van een chatfunctie, zoals in het loopbaancentra in de stad Malmö.
Zie ‘Arbeidsmarktinformatie’ voor verschillende portalen met informatie over onderwijs en arbeidsmarkt. Onder ‘Instrumenten & Tools’ staan twee digitale tools van de publieke arbeidsmarktbureaus (Arbetsförmeldingen).
Toegankelijkheid
In Zweden wordt loopbaanbegeleiding aangeboden in het gehele onderwijssysteem. Bij wet moeten studenten in Zweden loopbaanbegeleiding krijgen voordat ze keuzes maken over hun toekomst. De wet bepaalt ook wie kan worden aangenomen als loopbaanbegeleider op scholen. Universiteiten zijn ook wettelijk verplicht om loopbaanbegeleiding aan te bieden aan hun studenten.