Technologie
Onder ‘Technologie’ tref je per land welke digitale instrumenten, platformen, applicaties of websites zij gebruiken ter ondersteuning van loopbaanondersteuning.
Hieronder vind je informatie over de volgende landen: Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, IJsland, Kroatië, Litouwen, Malta, Noord-Ierland, Noorwegen, Oostenrijk, Schotland, Spanje en Zweden.
Laatst bijgewerkt: december 2023
Bulgarije
Het Ministerie van Onderwijs en Wetenschap is aanjager van digitale technologische vernieuwing voor loopbaanondersteuning. Vanuit het Europees Sociale Fonds (ESF) financieren zij structureel het nationale portaal voor loopbaanondersteuning. Dit portaal geeft informatie over scholingsaanbod en trainingen en richt zich op zowel het onderwijs als de arbeidsmarkt. Dit portaal dient als een soort kennisbank voor professionals werkzaam in de loopbaanondersteuning en is een vorm van e-guidance.
Zie ‘Arbeidsmarktinformatie’ voor meer informatie over een gespecialiseerde module in het portaal gericht op de aansluiting tussen scholen en de arbeidsmarkt.
Cyprus
De Cypriotische Loopbaanbegeleiding en Onderwijsservice organiseert trainingen voor decanen in samenwerking met professionals uit de ICT sector. Deze worden aangekondigd op de website van het Cypriotische Ministerie van Onderwijs, Cultuur, Sport en Jeugd voor de geplande datum van het evenement zodat de decanen worden geïnformeerd.
Verder zijn er carrière internet punten beschikbaar in verschillende openbare ruimten met als doel om bewustwording te vergroten over ICT carrière tools die competentie check-ups en/of onderwijs matching beschikbaar maken.
Het Cyprus Jeugdbestuur (ONEK) geeft loopbaanondersteuning aan jongeren door hun jeugdinformatiecentra (KEPLI). Deze centra zijn gebaseerd op Europese standaarden en geven jongeren algemene informatie en loopbaanadvies over zaken die van belang zijn voor jongeren. Deze informatie is zowel in geprint als digitaal beschikbaar door het personeel van deze centra via activiteiten en door het aanbieden van gratis toegang tot internet.
Denemarken
eGuidance (eVejledning) is opgezet in 2011 en biedt individuele en persoonlijke loopbaanbegeleiding aan voor iedereen via verschillende digitale communicatiekanalen: chat, telefoon, email, webinars en sociale media. eGuidance is zowel overdag als in de avonden en weekenden bereikbaar voor vragen. Zie hier voor meer informatie over eGuidance.
Duitsland
Digitalisering is een drijvende kracht achter nieuwe manieren van ‘blended service delivery’. Dit is een mix van online self services, interactieve onlineprogramma’s waar loopbaanbegeleiders inzicht in hebben en kunnen begeleiden (co-careering). Er worden webinars online aangeboden, maar voor personen met complexe ondersteuningsvragen biedt men altijd intensieve face-to-face begeleiding. De grootste aanbieder van nationale carrière informatie is het federale arbeidsmarktbureau.
Recentelijk zijn er meerdere apps voor mobiele telefoons gelanceerd, zoals Azubiwelt waar jongeren naar stageplekken kunnen zoeken. Voor volwassenen biedt de Berufsentwicklungsnavigator (BEN – Career Development Navigator) tools en informatie gericht op het wisselen van beroep, mobiliteit, terugkeer naar de arbeidsmarkt en professionele ontwikkeling.
Engeland
Informatie volgt.
Estland
Sinds de coronapandemie is e-guidance de voornaamste manier geworden om loopbaandiensten aan te bieden voor individuen en groepen. Loopbaanbegeleiders gebruiken verschillende digitaal afgenomen testen en evaluaties, waaronder persoonlijkheidstesten, carrière keuze testen en vaardigheidstesten.
Er zijn ook een aantal nieuwe digitale tools voor carrière ontwikkeling. Er zijn bijvoorbeeld een virtual reality apps van beroepen ontwikkeld, virtual reality tours van beroepsonderwijsinstellingen en virtual guided tours voor loopbaanprofessionals om digitale tools te leren.
Bovendien zijn er verschillende digitale instrumenten om informatie te delen en groepen te begeleiden. De meest populaire om participanten te betrekken zijn Webquest, Zunal, Kahoot, Padlet, Coggle, Mentimeter en Actionbound.
Finland
Loopbaanbegeleiding in Finland gebruikt steeds meer online-diensten. Dit is naar aanleiding van de nationale strategische doelen om loopbaanbegeleiding meer toegankelijk te maken voor alle doelgroepen. Door middel van online-diensten hebben ze immers toegang tot loopbaanbegeleiding op de tijd, plaats en manier die voor de gebruiker het best uitkomt. Zie ‘Arbeidsmarktinformatie’ voor verschillende platforms met onderwijs- en arbeidsmarktinformatie. De platforms zijn voornamelijk beschikbaar in het Fins en Zweeds en soms ook in het Engels.
Frankrijk
Op het gebied van loopbaanondersteuning zijn er veel digitale initiatieven. Hier staat een overzicht. Een goed voorbeeld is MOOCs Orientation: dit platform biedt gratis online trainingen opgezet door universiteiten. De website is gecreërd door France Université Numérique. De trainingen dragen ook bij aan de carrière planning van studenten wat betreft studietrajecten en studievoorbereiding in natuurwetenschappen en gezondheid.
Griekenland
Informatie volgt.
Hongarije
Zie ‘Instrumenten en Tools’ voor meer informatie over een portaal voor loopbaanbegeleiding.
De informatiecentra voor werkgelegenheid (FIT) zijn geïntegreerd in de regionale overheidsdiensten en bieden online loopbaanbegeleiding en informatie en data over beroepen aan.
De Hongaarse Vereniging voor loopbaanondersteuning in het hoger onderwijs (FETA) geeft ook loopbaanbegeleiding en psychologische ondersteuning voor studenten. Ze bieden online loopbaanbegeleidingsdiensten en een forum
Ierland
Informatie volgt.
Ijsland
Zie ‘Instrumenten en Tools’ voor meer informatie over een webpagina genaamd Naestrakref (oftewel ‘Volgende Stap’) om mensen te helpen bij het maken van een keuze voor zowel een baan als de daarbij relevante opleiding en training.
Italië
Informatie volgt.
Kroatië
Zie ‘Arbeidsmarktinformatie’ voor een portaal met meer informatie over het hoger onderwijs systeem in Kroatië.
Letland
Informatie volgt.
Litouwen
Zie ‘Arbeidsmarktinformatie’ voor meer informatie over een nationale database voor leerkansen, en zie ‘Instrumenten & Tools‘ voor meer informatie over website met informatie over loopbaanontwikkeling voor leerlingen.
Luxemburg
Informatie volgt.
Malta
In het onderwijs wordt het belang van het gebruik van ICT al genoemd in het Career Guidance Policy for Schools uit 2007. Het Malta National lifelong learning strategy uit 2014 geeft ook het belang aan van een portaal met cursussen die interessant zijn voor volwassenen.
Onder ‘Instrumenten en Tools’ is meer informatie te vinden over het portaal Explore More die is ontwikkeld door de National Schools Support Services (NSSS).
Montenegro
Informatie volgt.
Nederland
Er zijn verschillende digitale portalen en instrumenten en tools beschikbaar voor iedereen. Zie ‘Instrumenten & Tools’ voor meer informatie. Ook worden online onderzoeken gepubliceerd over loopbaanbegeleiding. Zie hiervoor ‘Onderzoek & Innovatie’.
Noord-Ierland
Zie ‘Arbeidsmarktinformatie’ en ‘Instrumenten & Tools’ voor meer informatie over verschillende digitale portalen.
Noorwegen
Als gevolg van de covid-19 pandemie bieden veel loopbaanprofessionals nu online diensten aan als aanvulling op hun face-to-face diensten. Tijdens de eerste lockdown in het voorjaar van 2020 in Noorwegen leverden loopbaanbegeleiders op scholen online diensten aan de leerlingen, of ze kregen nieuwe taken.
Oostenrijk
De publieke arbeidsbureaus (AMS) zijn de grootste aanbieder van digitale tools met meer informatie over banen, stages en loopbaanbegeleiding. Zie ‘Instrumenten & Tools’ voor meer informatie.
Polen
Informatie volgt.
Roemenië
Informatie volgt.
Schotland
Skills Development Scotland (SDS) heeft een prijswinnende website ontwikkeld: my World of Work. Hier kan iedereen terecht die vraagstukken heeft rondom werk en leren. Hierin wordt sterk gebruikt gemaakt van gebruikersdata om de customer experience van bezoekers te verbeteren.
Vaak kunnen we de informatie die we zoeken niet meteen vinden. Daarom werkt de MyWoW website met het principe van een customer journey funnel, gebaseerd op levensfase. Zo selecteer je bijvoorbeeld ‘my career options, ‘learn and train’, of ‘getting a job’. Dat wat bij jou past. Daarmee vermijd je een onnodige en demotiverende informatievloedgolf en vind je direct wat je nodig hebt. Bekijk een selectie van beschikbare tools ook onder ‘Instrumenten en tools’.
Servië
Informatie volgt.
Slowakije
Informatie volgt.
Spanje
Om een hoger aantal gebruikers te krijgen hebben nationale loopbaanprofessionals ICT-diensten geïntroduceerd. De verschillende regionale publieke arbeidsvoorzieningen bieden toegang tot de verschillende diensten: online werkgelegenheid vernieuwing en actualisering, registratie van toegang tot de werkgelegenheid zoekmachine, informatie over trainingen en online cursussen over bijvoorbeeld werkgelegenheid en wetgeving. Daarnaast zijn loopbaanprofessionals ook bereikbaar via chat en telefoon.
Tsjechië
Informatie volgt.
Vlaanderen
Zie ‘Instrumenten en tools‘ voor voorbeelden van digitale tools.
Wallonië
Informatie volgt.
Zweden
Sommige gemeentes bieden online loopbaanbegeleiding aan met behulp van een chatfunctie, zoals in het loopbaancentra in de stad Malmö.
Zie ‘Arbeidsmarktinformatie’ voor verschillende portalen met informatie over onderwijs en arbeidsmarkt. Onder ‘Instrumenten & Tools’ staan twee digitale tools van de publieke arbeidsmarktbureaus (Arbetsförmeldingen).